Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran näkemykset erosivat useassa kysymyksessä muista seitsemästä eduskuntapuolueesta HS:n keskiviikkona järjestämässä ilmasto- ja luontoaiheisessa tentissä.
Tenttiin osallistuivat Purran lisäksi Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz.
He kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että Suomen pitäisi pyrkiä nykyisen tavoitteen mukaisesti hiilineutraaliuteen vuonna 2035. He olivat samaa mieltä myös siitä, että Suomen pitää tehdä toimia, joilla saavutetaan tavoite 30 prosentin maa- ja merialueiden suojelusta.
Eri mieltä oli vain Purra.
Suojelutavoitteen osalta hänen mukaansa asia riippuu siitä, mitä alueita suojellaan. Suomi on sitoutunut 30 prosentin suojelutavoitteeseen YK:n Montrealin luontokokouksessa, ja luku on myös EU:n biodiversiteettistrategiassa.
Purra oli myös ainoa, jonka mielestä Suomen hiilineutraaliustavoitetta tulisi lykätä vuoteen 2050. Suomen tavoite on verrokkimaita kovempi, ja Purran mukaan se ”potkii Suomea nilkoille”.
Hiilineutraalius tarkoittaa, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan korkeintaan sen verran kuin niitä voidaan sitoa ilmakehästä hiilinieluihin, kuten metsiin.
Purralta kysyttiin, onko hiilineutraaliustavoitteen lykkääminen puolueelle niin sanottu kynnyskysymys oli voisiko se mennä hallitukseen, joka ei sitä aikoisi lykätä.
”Kynnyskysymykset ratkeavat totta kai neuvotteluvaiheessa”, Purra sanoi.
Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvattiin HS:n tentissä keskiviikkona.
Sen sijaan Orpo ilmoitti jälleen, ettei kokoomus mene hallitukseen, joka lykkää hiilineutraaliustavoitetta.
Orpo sanoi toisaalta, että metsiä on hakattava saman verran kuin nytkin, mutta toisaalta hän olisi valmis tarkastelemaan hakkuita valtion mailla.
”Minusta valtion mailla sitä pitää tarkastella ja valtion omistuksessa olevat vanhat metsät, mitä siellä on jäljellä, ne pitää suojella”, hän sanoi.
Orpon lisäksi myös Purra, Saarikko ja Essayah olivat sitä mieltä että metsien hakkuita voidaan jatkaa nykyisellä tasolla. Eri mieltä olivat Ohisalo, Andersson ja Marin.
Metsien hakkuiden mahdollinen vähentäminen nousi keskusteluun voimalla viime vuonna sen jälkeen, kun kävi ilmi, että Suomen hiilinielut ovat romahtaneet. Tuleva hallituskausi on ratkaiseva, jos Suomi aikoo pitää yllä metsien hiilinieluja ja pysäyttää luontokadon kuitenkin metsäsektorin taloudelliset hyödyt säilyttäen.
Puolueiden näkemykset jakautuivat siinä, pitääkö Metsähallituksen tuottotavoitteita laskea. Tämä tarkoittaisi hakkuiden vähentämistä valtion mailla ja olisi yksi keino saada metsien hiilinieluja ja luonnon monimuotoisuutta parannettua. Metsähallitus eli valtio omistaa noin kolmasosan Suomen metsistä.
Tuottotavoitetta on tällä hallituskaudella jo laskettu. Sitä olisivat valmiita laskemaan lisää Sdp:n Marin, kokoomuksen Orpo, vihreiden Ohisalo ja vasemmistoliiton Andersson.
Puheenjohtajilta kysyttiin mielipidettä myös ilmastopaneelin ehdottamaan niin sanottuun maankäytön muutosmaksuun. Purra ja Essayah olivat puheenjohtajista ainoita, jotka vastustivat sitä. Maksun joutuisi maksamaan, jos hävittää metsää pellon raivaamisen tai rakentamisen vuoksi.
Täyden yksimielisyyden kaikki puheenjohtajat löysivät yhdessä kysymyksessä aivan tentin lopuksi. Heiltä kysyttiin, onko ympäristökriisien torjuminen lopulta myös taloudellisesti kannattavaa, ja kaikki vastasivat kyllä.
Lähes yksimielisiä he olivat myös ydinvoiman lisärakentamisesta. Sdp:n Marinia lukuun ottamatta kaikki nostivat vihreän kyllä-vastauslapun kysymykseen, pitäisikö hallituksen myöntää lupa uudelle ydinvoimalalle, jos sellaista haetaan. Marin ei nostanut mitään lappua. Hän sanoi, että hänen kantansa riippuisi hankkeesta.
”En minä ole valmis antamaan tässä kaikenkattavaa, minkälaiselle hankkeelle tahansa lupaa.”
Tentin järjestäjät olivat kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF, Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto (Sitra). Helsingin Sanomat vastasi tentin sisällöstä ja puheenjohtajia tenttasivat HS:n toimittajat Marko Junkkari ja Petja Pelli.
Oikaisu 15.1 kello 17.55: Anders Adlercreutz on Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, ei puolueen puheenjohtaja.
Seurasimme tentin hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä: