STM: Lentoyhtiöiden tulisi edellyttää negatiivista korona­testiä Kiinasta saapuvilta

EU-maita suositellaan vaatimaan Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestitulosta.

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa, että lentoyhtiöiden tulisi edellyttää Kiinasta Suomeen matkustavilta todistusta negatiivisesta koronatestistä.

30.1. 17:45

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ohjeistaa lentoyhtiötä edellyttämään Kiinasta Suomeen matkustavilta todistusta negatiivisesta koronatestistä.

Lentoyhtiöiden tulisi edellyttää testiä enintään 48 tuntia ennen matkaa otettua testiä, ministeriö kertoo tiedotteessaan. Lisäksi matkustajien tulisi ministeriön ohjeen mukaan käyttää maskia tai hengityssuojainta lennon aikana.

STT uutisoi aiemmin tammikuussa, että sosiaali- ja terveysministeriöllä ja sisäministeriöllä oli tuolloin eri käsitys siitä, voidaanko negatiivista testiä pitää pakollisena Kiinasta matkustavilta.

STM:n näkemys tuolloin oli, että ennakkotestaamisessa pitäisi hyödyntää rajavartiolakia, joka on sisäministeriön vastuulla.

STT:n tietojen mukaan sisäministeriössä olisi tuolloin arvioitu, ettei välttämättömyyden kriteeri olisi täyttynyt. Välttämättömyyden kriteeri tarkoittaa sitä, että terveysviranomaiset arvioisivat tilanteen sellaiseksi, että testiä voidaan pitää matkustajille pakollisena.

EU-maita on suositeltu muun muassa vaatimaan Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestitulosta. Tämä koskee erityisesti maita, joilla on suoria lentoja Kiinasta. Suosituksesta päätettiin EU-maiden kokouksessa tammikuun alussa, muiden suositusten ohella.

Myös EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) ja EU:n lentoturvallisuusvirasto (Easa) ovat suositelleet, että suorilla ja epäsuorilla lennoilla Kiinasta tulevat matkustajat pitäisi testata ennakkoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat