Työnantajan vastaus kauppojen lakko­uhkaan: Lopettaa ay-jäsen­maksujen tilittämisen

Tiistaina Pam ilmoitti uudesta lakkouhasta. Muutaman tunnin jälkeen Kaupan liitto esitti vastauksensa.

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtajana toimii Annika Rönni-Sällinen ja Kaupan Liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala.

31.1. 16:05 | Päivitetty 31.1. 22:17

Kaupan liitto ryhtyy vastatoimiin Palvelualojen ammattiliitto Pamin esittämän lakkouhan vuoksi.

Liitto päätti tiistai-iltana, että se lopettaa Pamin jäsenten ammattiyhdistysjäsenmaksujen pidättämisen ja tilittämisen 15. helmikuuta alkaen.

”Pamin kesken neuvottelujen ilmoittamat massiiviset lakkoaallot rahoitetaan heidän jäsentensä jäsenmaksuilla. Tämä on työnantajan ankara vastatoimi Pamin aloittamiin ääritoimenpiteisiin”, sanoo Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala tiedotteessa.

”Kaupan liitto ei voi istua toimettomana ja seurata sivusta Pamin työnantajiin kesken neuvottelujen kohdistamia kohtuuttomia lakkoja. Työnantajilla ei yksinkertaisesti ole tässä tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin turvautua omiin käytettävissä oleviin neuvottelupöydän ulkopuolisiin keinoihin.”

Työnantaja tilittää jäsenmaksun suoraan palkasta ja siirtää sen ammattiliitolle. Kaupan liitto kehottaa nyt jäsenyrityksiään lopettamaan Pamin jäsenten jäsenmaksujen perinnän 15. helmikuutta.

Ennen työnantajapuolen vastatoimea Pam varoitti tiistaina uudesta lakosta kaupan alalla. Uusi lakko alkaisi 16. helmikuuta ja kestäisi 18. helmikuuta asti, ellei työriidassa synny sopua ennen sitä.

Pam kertoi tiedotteessaan, että uusi lakko koskee 415 toimipaikkaa, joissa työskentelee yhteensä noin 26 000 työntekijää ja esihenkilöä.

Lakon piirissä ovat Pamin mukaan muun muassa kaikki K-Citymarketit, Prismat ja Lidlin myymälät sekä 42 Tokmannin ja 14 Halpa-Hallin myymälää. Mukana ovat myös Kesko Logistiikan terminaalit Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa sekä Veljekset Keskinen Oy:n myymälät eli Tuurin kyläkauppa.

Lue lisää: Kauppoja uhkaa lakkojen sarja: HS kokosi, mihin kauppoihin lakot vaikuttaisivat

Lakon tarkoituksena on vauhdittaa käynnissä olevia neuvotteluja kaupan alan työehtosopimuksesta. Osapuolet sovittelevat työriitaa valtakunnansovittelijan johdolla seuraavan kerran keskiviikkona.

”Olemme nyt tilanteessa, jossa minkään alan neuvottelut tai sovittelut eivät vaikuta etenevän ja siksi toivomme, että lakkoilmoitukset osoittavat laajemminkin työnantajille, että palkansaajaliike on yhtenäisesti hakemassa palkankorotuksia”, sanoo Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Lakkovaroituksen lisäksi Pam päätti ylityö-, vuoronvaihto- ja siirtokiellosta. Se astuu voimaan tänä keskiviikkona kaikissa kaupan alan myymälöissä ja varastoissa.

Kaupan liitto arvostlei lakkoilua jo aiemmin edesvastuuttomaksi.

”Toistuvat lakkoaallot ainoastaan lykkäävät palkankorotuksia ja sovintoratkaisua, koska lakkojen aikana ei sovitella eikä neuvotella. Lisäksi yhteisten tes-uudistusten ja hankkeiden kohdalla nousee tie pystyyn pitkäksi aikaa. Lakkoilu luo päinvastaisen paineen kuin mitä ammattiliitto kuvittelee sillä saavuttavansa”, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo tiedotteessa.

Lavikkala huomautti, että lakot lisäävät kauppojen hävikkiä. Hänen mukaansa lakossa on vain häviäjiä.

Viime viikkoina Pam on varoittanut useista lakoista varastoissa ja myymälöissä.

Ellei sopua synny, ensimmäinen Pamin lakoista järjestetään 6.–9. helmikuuta. Se kohdistuu 25 varastoon.

Seuraavan lakon liitto on julistanut 9.–11. helmikuuta. Se koskee yli 160 kaupan alan toimipaikkaa, joiden joukossa on muun muassa isojen kaupunkien Prismoja ja K-Citymarketeja. Listan tämän lakkouhan piiriin kuuluvista kaupoista voit katsoa tästä.

Vielä ennen tiistaina ilmoitettua lakkoa tulossa on 47 varastoon kohdistuva lakko 13.–16. helmikuuta. Joukossa on useita isoja päivittäistavaraliikkeiden logistiikkakeskuksia.

Lisäksi Teollisuusliitto tukee Pamin lakkoa varastoilla omalla lakollaan Wioss Witron On Site Services -nimisessä alan yrityksessä.

Käynnissä on suuri lakkoaalto, jolla ammattiliitot koettavat vauhdittaa neuvotteluitaan palkankorotuksista. Kaupan alan lisäksi lakoista on varoitettu esimerkiksi teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden aloilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat