Marin: Pääministerin turvallisuus­neuvonantajan nimitystä ehkä lykätään

”Tämä olisi tullut tulevalle pääministerille, ei minulle erityisesti”, Marin sanoi kovaa arvostelua herättäneestä hankkeesta.

1.2. 12:22

Pääministerille kaavaillun uuden turvallisuusneuvonantajan nimittämistä mahdollisesti lykätään, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd) tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Valtioneuvoston kansliassa on valmisteltu virkaa pääministerin uudelle, turvallisuuspoliittiselle neuvonantajalle, mutta ehdotus on saanut kovaa arvostelua muun muassa tasavallan presidentin kansliasta, pääesikunnasta ja ulkoministeriöstä.

Marin sanoi pitävänsä perusteltuna sitä, että tuleva pääministeri arvioi, onko turvallisuusneuvonantajalle tarvetta.

”Itse ajattelisin, että on. Mutta on hyvin mahdollista, että aloitusta lykätään joka tapauksessa eteenpäin. En pidä erityisen tärkeänä tätä aikataulua, että se tulisi juuri tämän hallituksen kaudella voimaan. Tämä olisi tullut tulevalle pääministerille, ei minulle erityisesti.”

Eduskuntavaalit järjestetään 2. huhtikuuta.

Valtioneuvoston kanslian suunnitelman mukaan asetus tulisi voimaan jo maaliskuun alussa, ja uusi neuvonantaja olisi nimettynä pian sen jälkeen.

Ehdotuksen taustalla on valtioneuvoston kanslian halu vahvistaa pääministerin roolia ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Kanslia avustaa pääministeriä hallituksen johtamisessa ja vastaa hallitusohjelman toimeenpanon valvonnasta.

Ehdotusta on perusteltu sillä, että tuleva Nato-jäsenyys lisää pääministerin turvallisuuspoliittisten tehtävien määrää.

Perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Käytännössä työtä tehdään hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja presidentin kokoontumisissa, joka tunnetaan lyhenteestä tp-utva.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi viime viikolla Ylelle, että hänen mielestään nykyinen järjestelmä toimii ”valtavan hienosti”.

Presidentin kanslia on pitänyt hanketta ennenaikaisena ja ylimitoitettuna. Ulkoministeriö puolestaan totesi, että uusi neuvonantaja siirtäisi valtaa ministeriöiltä lähemmäs pääministeriä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat