Laki­valio­kunta puoltaa muutosta, jonka myötä pakko­avioliitto voidaan purkaa kumoamalla

Suomessa kyse on usein ollut ulkomailla solmituista ja ulkomaalaisten välillä solmituista pakko­avioliitoista, jotka tulevat Suomessa esille esimerkiksi turva­paikan­haku­menettelyssä.

1.2. 14:01 | Päivitetty 1.2. 18:30

Eduskunnan lakivaliokunta puoltaa lakimuutosta, jonka myötä pakottamalla solmittu avioliitto voidaan purkaa kumoamalla. Lakivaliokunnan mietinnön myötä lakiesitys etenee eduskunnan täysistuntoon.

Kumoamisen oikeusvaikutukset ovat samat kuin avioerossa, mutta väestötieto­järjestelmään merkitään se siviilisääty, joka puolisolla oli kumotun avioliiton solmimis­hetkellä.

Pakkoavioliitolla tarkoitetaan avioliittoa, jossa toinen tai molemmat puolisoista ei ole voinut itse vaikuttaa avioliiton solmimiseen tai puolison valintaan.

Suomessa kyse on usein ollut ulkomailla solmituista ja ulkomaalaisten välillä solmituista pakkoavioliitoista, jotka tulevat Suomessa esille esimerkiksi turvapaikan­hakumenettelyssä. Maahanmuuttaja­taustainen nuori voidaan myös lähettää ulkomaille ja naittaa ulkomailla asuvan henkilön kanssa.

Kolmas hallituksen esityksessä nimetty esimerkki ovat tapaukset, joissa Suomessa asuva Suomen kansalainen solmii avioliiton ulkomaalaisen naisen kanssa. Avioliitto solmitaan ensin yhteis­ymmärryksessä, mutta tosiasiassa ulkomaalainen vaimo joutuu seksuaalisesti ja taloudellisesti hyväksikäytetyksi. Uhkailun ja alistamisen seurauksena naisella ei ole tosiasiallisia mahdollisuuksia erota.

Lakivaliokunta tukee myös uutta säännöstä siitä, että jatkossa ulkomailla alle 18-vuotiaana solmittu avioliitto tunnustettaisiin vain erityisestä syystä, jos ainakin toinen puolisoista on asunut avioliiton solmimishetkellä Suomessa.

Valiokunta ehdottaa eduskunnan hyväksyttäväksi kolmea lausumaa, joissa edellytetään muun muassa lainmuutosten toimivuuden ja vaikutusten seuraamista sekä kiirehditään avioliittoon pakottamista koskevan rangaistussääntelyn tarkastelua.

Mietintöön sisältyy yksi vastalause. Kokoomuksen Marko Kilpi ja Ruut Sjöblom ehdottavat, että valiokunnan lausumaehdotusten lisäksi hyväksytään lausuma, jonka mukaan kumoamisen vaihtoehtona pitäisi olla avioliiton mitätöinti.

Heidän mukaansa mitätöinti voisi olla parempi ratkaisu tilanteissa, joissa uhri on varakkaampi, liitto on solmittu taloudellisen hyväksikäytön vuoksi ja siinä on väkivaltaa tai jos liitto on lapseton.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat