Ohisalo juhli isoa voittoa, Räsänen kuvaili olevansa ”murheellinen ja järkyttynyt”

Setan puheenjohtaja: ”Upea päivä ja iso askel kohti parempaa ja yhdenvertaisempaa maailmaa.”

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ja kokoomuksen Timo Heinonen kuvattiin eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

1.2. 15:43

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona uuden translain äänin 113–69.

Laki erottaa toisistaan sukupuolen juridisen vahvistamisen ja lääketieteellisen prosessin. Uuden lain myötä täysi-ikäinen henkilö voi korjata sukupuolensa oman hakemuksen perusteella ilman lääkärin lausuntoa.

Lue lisää: Katso kartasta, miten kansan­edustajat äänestivät

Lue lisää: Kymmenen kokoomus­edustajaa äänesti lakia vastaan, vaikka puolue sai valio­kunnassa tahtonsa läpi

Lakimuutos kirvoitti sosiaalisessa mediassa reaktioita poliitikoilta ja kansalaisjärjestöjen edustajilta.

Muun muassa Seta ry:n puheenjohtaja Pekka Rantala ja Amnesty Internationalin Suomen-osaston johtaja Frank Johansson iloitsivat lain muuttumisesta.

”(H)aluan ihan itsekin kiittää jokaista lain puolesta äänestänyttä ja niitä lukemattomia ihmisiä, jotka ovat tehneet töitä vuosien varrella, että translaki saatiin muutettua tähän pisteeseen. Tämä on upea päivä ja iso askel kohti parempaa ja yhdenvertaisempaa maailmaa”, Rantala kirjoitti Twitterissä.

”Tämän lain eteen olemme tehneet kovasti töitä. Hienoa nähdä tämän vihdoin tapahtuvan. Valtavat kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille ja kollegoille”, kirjoitti puolestaan Johansson englanniksi.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo, Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) kuvailivat lakimuutosta muun muassa ”isoksi voitoksi” ja ”tärkeäksi askeleeksi”.

”Uudistus on merkittävä ja kauan kaivattu askel ihmisoikeuksien toteutumiseksi”, Sarkkinen kirjoitti.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen puolestaan kuvaili oloaan ”murheelliseksi ja järkyttyneeksi” eduskunnan päätöksestä.

Räsänen äänesti lakimuutosta vastaan.

”Jopa lasten kasvurauha hävisi äänin 93–83”, hän kirjoittaa.

Räsänen viittaa tällä ehdottamaansa lausumaan, jossa hän esitti lapsille ja nuorille ”kehitys- ja kasvurauhaa” ja muun muassa sitä, että ”lapsia ja nuoria koskevassa lainsäädännössä ja opetussuunnitelmissa tehdään selkeä ero sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun välillä”.

Lakiesitys jakoi keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmiä. Keskustalainen Pekka Aittakumpu kuvaili Twitterissä niin ikään hetkeä ”surulliseksi.”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Mia Laiho (kok) taas kertoi äänestäneensä lakia vastaan, sillä hän piti esitystä puutteellisesti valmisteltuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat