Kymmenen kokoomus­edustajaa äänesti lakia vastaan, vaikka puolue sai valio­kunnassa tahtonsa läpi

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho äänesti valiokunnassa translain edistämisen puolesta, mutta eduskunnan lopullisessa äänestyksessä lakia vastaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho äänesti valiokunnassa translain edistämisen puolesta, mutta eduskunnan lopullisessa äänestyksessä lakia vastaan.

1.2. 15:34

Oppositiopuolue kokoomus hajosi eduskunnan suuren salin äänestyksessä translaista.

Eduskuntaryhmästä 26 edustajaa äänesti lain puolesta ja 10 edustajaa lakia vastaan. Poissa oli yksi edustaja.

Kokoomuksella ei ollut asiasta ryhmäpäätöstä, vaan jokainen edustaja sai äänestää haluamallaan tavalla.

Kokoomus on puoluekokouksessaan linjannut, että se kannattaa translain kahta isoa muutosta, eli sitä, että sukupuolensa korjaavalta ei enää vaadita lisääntymiskyvyttömyyttä ja sitä, että lääketieteellinen ja juridinen prosessi sukupuolen korjaamisessa erotetaan toisistaan.

Lue lisää: Katso kartasta, miten kansan­edustajat äänestivät

Translaista teki mietinnön eduskunnan äänestykseen sosiaali- ja terveysvaliokunta. Siinä vaiheessa, kun valiokunta käsitteli esitystä, kokoomus empi kantaansa.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok) kertoi tuolloin, että kokoomus on huolestunut lain mahdollisesta väärinkäyttämisestä. Kokoomus saikin lopulta lakiin läpi haluamansa pykälän, jonka mukaan sukupuolen voi korjata väestörekisteriin enintään vuoden välein. Valiokunnassa kokoomuslaiset äänestivätkin tämän jälkeen lain edistämisen puolesta.

Keskiviikkona Laiho kuitenkin äänesti suuressa salissa lain hylkäämisen puolesta.

”Tämä oli kaikkinensa huonosti valmisteltu lakiesitys. Siitä puuttui käytännössä kokonaan sukupuolivaikutusten arviointi. Tällaisessa lakiesityksessä ne pitäisi ehdottomasti olla, kun ne vaaditaan muissakin lakiesityksissä”, Laiho sanoo.

Laihon mukaan sukupuolivaikutusten arviointi tarkoittaa sitä, että arvioidaan, miten laki vaikuttaa eri sukupuoliin. Lisäksi translaista puuttuivat Laihon mukaan vaikutusarviot muuhun väestöön.

Laihon mukaan jo valiokuntavaiheessa tätä asiaa nostettiin esiin. Valiokunnan muut kokoomusjäsenet Terhi Koulumies ja Pia Kauma äänestivät isossa salissa lain puolesta.

Laiho kertoo kokeneensa erityisen hankalaksi mietintöön mukaan tulleen lausuman, joka koskee alaikäisiä. Sen mukaan valtioneuvoston täytyy arvioida tarvittavat säädösmuutokset transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden edistämiseksi sukupuolen vahvistamisessa.

”Jo valiokunnassa äänestin tätä lausumaa vastaan. Lapsilla ja nuorilla pitää olla kasvurauha. Koen, että ulkoiset paineet voivat tätä rauhaa haitata.

Laiho sanoo arvioivansa asiaa lääkärinä.

”Lääkäriliitto, lastenlääkäriyhdistys ja psykologiyhdistys pitivät hyvänä, että lakiesitys ei sisällä alaikäisiä, ja nyt lausumalla laki ulotettiin koskemaan myös heitä.”

KD:n Päivi Räsänen teki suureen saliin lausumaesityksen, jolla tämä kohta olisi poistettu laista. Teknisesti salissa oli siis mahdollisuus äänestää muuten lain puolesta, mutta myös sen puolesta, että nuoria koskeva kohtaa ei sisällytetä siihen.

”En voinut olla varma, meneekö Räsäsen lausumaehdotus läpi, ja ei se mennytkään. Sen takia päädyin vastustamaan koko esitystä”, Laiho sanoo.

Laiho kertoo olevansa sitoutunut kokoomuksen linjaan siitä, että lisääntymiskyvyttömyyden vaade pitää poistaa. Juridisen prosessin ja lääketieteellisen prosessin erottamisesta hän sanoo, että pitää sitä ”mahdollisena.”

”Siinäkin olisi tietenkin hyvä, että jonkinlaista keskustelua käytäisiin edeltävästi. Ettei käy niin, että mennään muuttamaan sukupuolta suoraan ilman, että sitä on kunnolla käsitelty itsensä kanssa.”

Aiemmin sukupuolen juridinen korjaaminen on vaatinut lääkärin lausunnon, uuden lain myötä asia perustuu omaan arvioon.

Lue lisää: Tämä kaikki on muuttumassa uuden translain myötä

Lue lisää: Kokoomus vaatii muutoksia translakiin: Estäisi sukupuolen korjaamisen useaan kertaan saman vuoden aikana

Oikaisu klo 15.53: Kokoomuksesta 26 äänesti lain puolesta. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että 16 olisi äänestänyt puolesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat