Marin: En pidä siitä, että Ruotsia pidetään ”luokan hankalana lapsena”

Pääministeri Sanna Marin ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson toistivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa useaan otteeseen maiden halun edetä Natoon yhtä jalkaa.

2.2. 7:39 | Päivitetty 2.2. 17:41

Ruotsi ja Suomi etenevät Natoon yhdessä, vannoivat maan pääministerit yhteisessä tiedotustilaisuudessaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd) tapasi Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin torstaina Tukholmassa.

Marin oli ensimmäinen pääministeri, jonka Kristersson tapasi Ruotsissa. Hän on ollut maan pääministeri viime lokakuusta alkaen.

”On erittäin tärkeää, että lähetämme tänään selkeän viestin. Suomi ja Ruotsi hakivat Natoon yhdessä, ja on kaikkien etu, että liitymme Natoon yhdessä”, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ruotsin Kristersson puolestaan kiitteli Marinin ja myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön aiempia kannanottoja aiheesta.

”Arvostan hyvin selkeitä viestejä Suomelta, sinulta ja presidentti Niinistöltä siitä, että olemme tällä matkalla yhdessä”, Kristersson sanoi osoittaen sanansa Marinille.

Turkin suhtautuminen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointiin on ollut viime päivinä vahvasti esillä etenkin sen jälkeen, kun tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti muslimien pyhän kirjan, Koraanin, Turkin suurlähetystön lähellä Tukholmassa puolitoista viikkoa sitten.

Muutama päivä tämän jälkeen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi, että Ruotsin ei pidä odottaa Turkilta tukea Natoa varten.

Sen jälkeen keskusteluun on noussut pitäisikö Suomen hakeutua Natoon ennen Ruotsia, vaikka Suomen virallinen linja on korostanut yhtäaikaisuutta.

Tiedotustilaisuudessa niin suomalaiset kuin ruotsalaisetkin toimittajat halusivat kuulla, kuinka kauan Suomella riittää Ruotsin suhteen malttia ja olisiko maa valmis etenemään Natoon ilman Ruotsia.

Marin sanoi toimittajille, ettei pidä keskustelusta, jossa Ruotsi nähdään ongelmana.

”En pidä tästä tunnelmasta tai näkemyksestä, jossa Ruotsi esitetään luokan hankalana lapsena”, Marin sanoi.

Molemmat pääministerit korostivat useasti maiden täyttävän Naton jäsenkriteerit. Kristersson myös alleviivasi, että hän on esittelemässä parlamentille uudistuksia terrorismilainsäädäntöön.

Marin sanoi tiedotustilaisuuden jälkeen suomalaistoimittajille, että hän uskoo uudistuksien helpottavan tilannetta.

”Kun Ruotsi saa tämän [lakimuutoksen] käsiteltyä, niin varmasti Turkinkin on mahdollista edetä ratifioinnin osalta”, hän sanoi.

”Ei kysymys ole vain siitä, että olemme hyviä naapureita, vaan kyse on turvallisuusintresseistä. Suomi ja Ruotsi jakavat yhteisen turvallisuusympäristön. On molempien maiden ja myös Naton intressissä, että maat liittyvät Natoon yhtäaikaisesti.”

Lue lisää: Terroristijärjestöön kuuluminen on tulossa rangaistavaksi Ruotsissa kesällä

Nato-jäsenyysprosessin lisäksi pääministerit keskustelivat Ukrainan tilanteesta ja Ruotsin EU-puheenjohtajuuskaudesta, joka alkoi tammikuussa.

Kristersson ja Marin korostivat Suomen yhteisiä näkemyksiä muun muassa Euroopan talouden ja kilpailukyvyn vahvistamisessa sekä metsäasioihin liittyen.

Euroopan komissio esitteli eilen EU:n ”vihreän teollisuussuunnitelman”, joka on vastaus Yhdysvaltain ja useiden muiden maiden tukitoimiin.

Pääministerit korostivat Suomen ja Ruotsin kannattavan ”tasapainoista” ratkaisua asiassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat