Niinistö on huolissaan Suomen kyvystä tehdä nopeita Nato-päätöksiä keväällä ja kesällä

Niinistö sanoo, että yhteydenpito Nato-jäsenyydestä on jatkunut Turkin, Naton, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmaisi torstaina huolensa Suomen kyvystä tehdä päätöksiä keväällä ja kesällä.

2.2. 13:56

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huolissaan siitä, onko Suomi riittävän kykenevä tekemään nopeita päätöksiä esimerkiksi Nato-jäsenyyteen liittyvissä akuuteissa asioissa keväällä ja kesällä.

Niinistö tapasi torstaina eduskuntapuolueiden puheenjohtajat Mäntyniemessä. Tilaisuudessa hän nosti huolensa esille.

”En tiedä, miten puheenjohtajat tätä jatkavat. Halusin kertoa oman mielipiteeni tai huoleni siitä, että meidän on syytä pitää nyt paljon enemmän yllä täyttä päätösvalmiutta kaikilla mahdollisilla keinoilla”, Niinistö sanoo HS:n haastattelussa.

Hän sanoo, että teoriassa maahan voitaisiin perustaa jopa eräänlainen ”yhden asian hallitus”, jos muita keinoja ei ole.

Lue lisää: Presidentti Niinistö keskusteli puoluejohtajien kanssa Nato-prosessista

Päättämiseen voi tulla hidasteita, jos vaalien jälkeisistä hallitusneuvotteluista tulee pitkät. Silloin maata johtaa toimitusministeristö, jonka mahdollisuudet tehdä poliittisia päätöksiä ovat hyvin rajalliset.

Hallitusneuvottelut voivat kestää pitkälle kesään, eli Suomi voi olla ilman poliittista hallitusta useita kuukausia. Hallitusohjelman tekeminen tulee olemaan poikkeuksellisen vaikeaa muun muassa siksi, että Suomi on edelleen velkaantumassa ilman neuvotteluissa määriteltäviä mittavia säästötoimia.

Niinistö sanoo, että hallituspuolueiden puheenjohtajat tiedostivat tilanteen hyvin torstain kokouksessa.

”Elämme olosuhteissa, jotka voivat vaatia hyvinkin nopeita ja poikkeuksellisia toimia. Siihen on ainakin kyettävä varautumaan.”

Niinistö sanoo puhuneensa oikeuskanslerin kanssa toimitusministeristön toimivallasta.

”Toimitusministeristön toimivalta saattaa laajeta eduskunnan myötävaikutuksella. Tämä taas saattaa olla tiukassa tilanteessa mahdollista myöskin valiokuntien kautta.”

Hän sanoo, että toimitusministeristön toimivaltaa voisivat nostaa esimerkiksi ulkoasianvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan näkemykset päätösten tarpeellisuudesta. Myös suuri valiokunta voi olla EU-asioissa samanlaisessa asemassa.

”Teoriassa voi ajatella myös eräänlaista yhden asian hallitusta, jos olosuhteet menevät vaikeaksi pelkästään jonkin akuutin hankalan tilanteen takia. Korostan, että tämä on teoriaa, mutta silloin voisi sanoa, että kyseessä on yhden asian hallitus akuutin tilanteen takia. En usko, että sellaiseen ajauduttaisiin.”

Niinistö käyttää termiä "yhden asian hallitus", koska hätätilahallituksen perustamista hän pitää liioitteluna.

Onko ”yhden asian hallituksesta” ollut puhetta oikeuskanslerin kanssa?

”Ei.”

Niinistö muistuttaa, että vaalien jälkeen uusi eduskunta valitsee valiokunnat määräajaksi kunnes uusi hallitus on muodostettu.

”Nyt on hyvä tiedostaa, että nämä väliaikaiset valiokunnat voivat joutua tiukkaankin päätöksentekopaikkaan. Kyllä sekin on näköjään hyvin sisäistetty.”

Niinistö ei lähde ennustamaan hallitusneuvottelujen pituutta.

”Kyllähän niissä tavanmukaisesti on väistämättä aikaa kulunut. Pitää löytää hallituspohja ja pitää löytää hallitusohjelma, eivätkä ne ihan yksinkertaisia asioita ole.”

Niinistö ei halua ottaa tällä hetkellä millään tavalla kantaa Turkin kanssa käytäviin neuvotteluihin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnista.

Hän sanoo, että tilannetta herkistivät Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin viime sunnuntain puheet siitä, että Turkki voisi ratifioida Suomen jäsenyyden ilman Ruotsia.

Lue lisää: Erdoğan: Turkki voisi hyväksyä Suomen Natoon – ”Ruotsi tulee järkyttymään, kun viestimme eri lailla Suomesta”

”En lähde tätä kommentoimaan nyt yhtään, mutta sen voin sanoa, että asiasta pidetään jatkuvaa tiivistä yhteydenpitoa eri puolille.”

Yhteyksistä hän mainitsee Turkin Ankaran, Naton, Tukholman ja Yhdysvaltojen Washingtonin.

Sunnuntaina hän sanoi HS:lle, että Suomesta otettiin heti yhteyttä Turkkiin Erdoğanin puheen jälkeen. Hän ei määrittele, millaisia yhteydenpidot ovat olleet.

Lue lisää: Presidentti Niinistö HS:lle: Suomi otti Turkkiin yhteyden heti Erdoğanin kommenttien jälkeen

Niinistö ei myöskään ota kantaa siihen, milloin Suomen ja Ruotsin ratifioinnit saattavat tapahtua.

”Tietysti tavoitteena on, että sekä Suomi että Ruotsi olisivat jäseniä Vilnaan mennessä. Se on selvä minimitavoite.”

Puolustusliitto Nato pitää seuraavan huippukokouksensa Liettuan pääkaupungissa Vilnassa 11.–12. heinäkuuta.

Lue lisää: Neuvotteluissa ”ei juuri nyt ole järkeä”, sanoo Ruotsin Nato-neuvottelija

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat