Hallitus suojelee 30 000 hehtaaria valtion metsiä

Hallitus päätti suojella 30 000 hehtaaria valtion omistamaa metsää. Kohteita on yli 50.

Hallitus päätti suojella lisää metsä. Kuvassa avohakkuualue Savonlinnassa.

2.2. 14:35

Hallitus on päättänyt lisätalousarviossaan suojella 30 000 hehtaaria valtion omistamaa metsää. Tämä määrä tulee siis jo aiemmin päätettyjen metsien lisäksi.

Päätöksellä lähes tuplataan se määrä, mitä hallitus on tällä kaudella päättänyt suojella.

”Laskennallinen arvo tälle päätökselle on yli sata miljoonaa euroa. Kertarysäyksellä saadaan suojeltua yli 50 kohdetta”, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoi toimittajille eduskunnassa torstaina.

Sata miljoonaa euroa on siis metsien laskennallinen markkina-arvo. Metsähallituksen peruspääoma alenee päätöksen takia 6,5 miljoonalla eurolla ja sen vuotuinen tulos heikentyy 0,4 miljoonalla eurolla.

Suojeltavien metsien joukosta Ohisalo mainitsi esimerkiksi Sallan Tuntsan ja Kuusamon Kivijärven. Suojeltavaa metsää on myös esimerkiksi Oulujärven saarissa. Joukossa on Ohisalon mukaan metsiä ympäri Suomen

Osa alueista on ollut Ohisalon mukaan metsätalouskäytön ulkopuolella jo aiemmin.

”Mutta päätös on silti merkittävä, koska kerran suojeltu on aina suojeltu”, Ohisalo sanoi.

Ohisalolta kysyttiin eduskunnassa, missä vihreät joutuivat tulla vastaan, jotta tällainen päätös saatiin aikaiseksi.

”Aina budjettikokonaisuuksissa on asioita, joita kaikki puolueet eivät ottaisi. Mutta voin sanoa suoraan, että esimerkiksi tällä viikolla on puhuttu maakuntalennoista. Jos vihreät saisivat päättää, niin emme antaisi rahaa tällaiselle yksin lentelylle.”

Oikaisu: 14.55: Suojeltava Tuntsan kohde sijaitsee Sallassa, ei Inarissa kuten jutussa aiemmin luki.

Täsmennys klo 16.18: Jutussa luki aiemmin, että hallitus laittaa metsien suojeluun 100 miljoonaa euroa. Juttua on täsmennetty niin, että 100 miljoonaa euroa on suojeltavien metsien markkina-arvo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat