Keskusta liittoutui jälleen opposition kanssa – hallituksen esitys hävisi valio­kunnassa

Hallituspuolueet keskustaa lukuun ottamatta jättivät saamelaiskäräjälausuntoon eriävän mielipiteen.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajana toimii kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas).

2.2. 14:44 | Päivitetty 2.2. 15:09

Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset ryhmittyivät yhteen, kun eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta antoi lausuntonsa saamelaiskäräjälaista.

Valiokunnan puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen (vas) kertoo, että voittanut lausunto ei mukaile hallituksen esitystä. Muut hallituspuolueet kuin keskusta jättivät lausuntoon eriävän mielipiteen.

Valiokunta antoi lausunnon perustuslakivaliokunnalle, jonka vastuulla on laatia lakihankkeesta mietintö. Eduskunnan täysistunto äänestää lakihankkeen kohtalosta mietinnön pohjalta.

Perustuslakivaliokunnan pitäisi saada mietintönsä valmiiksi noin kahdessa viikossa, jotta asia ehdittäisiin käsitellä tällä vaalikaudella. Keskeneräiset lakihankkeet raukeavat vaalien myötä.

Hallitus antoi esityksensä eduskuntaan riitaisana, sillä keskustan ministerit äänestivät esitystä vastaan. Esityksen hyväksyminen eduskunnassa vaatisi siis tukea oppositiolta.

Pekosen mukaan erimielisyys työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa koskee saamelaiskäräjien vaaliluetteloon merkitsemistä.

Hallitus on esittänyt poistettavaksi niin kutsuttua lappalaispykälää, joka mahdollistaa äänestämisen ja ehdolle asettumisen saamelaiskäräjien vaaleissa vanhoissa maa-, veronkanto- ja henkikirjoissa olevien sukulaismerkintöjen pohjalta.

Pekosen mukaan keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset vaativat kohtaan tiukennuksia.

Hallituksen esityksen mukaan vaaliluetteloon pääsisi vain ensimmäisen kielen perusteella. Muutosta on perusteltu alkuperäiskansan itsemääräämisoikeuden vahvistamisella. Muutos on ollut kiistanalainen myös saamelaisyhteisön piirissä, mutta viime syksynä saamelaiskäräjät äänesti hallituksen esityksen puolesta luvuin 15–3.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat