Hallitus laittaa lisää rahaa nuoriso­rikollisuuden torjuntaan

Hallitus antoi tänään eduskunnalle lisäbudjetin, jonka suuruus on 2,1 miljardia euroa. Summasta yli miljardi menee velanhoitomenoihin.

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen lisätalousarvioesitys on suuruudeltaan yli 2 miljardia euroa.

2.2. 16:14

Hallitus laittaa 19 miljoonaa euroa lisää nuorisorikollisuuden ehkäisemiseen ja torjuntaan.

Hallitus antoi eduskunnalle torstaina esityksensä lisätalousarviosta. Siinä ehdotetaan, että yhteensä 11 miljoonaa euroa laitetaan ennaltaehkäisevään ankkuritoimintaan, opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen vahvistamiseen sekä kuntien nuorisotyöhön.

Oppilaitoksissa tapahtuvan nuorisotyön jatkamiseen ja laajentamiseen ehdotetaan 3,5 miljoonaa euroa.

Lisäksi hallitus haluaa antaa poliisille 1,4 miljoonaa euroa muun muassa ennaltaehkäisevään toimintaan ja rikostutkintaan. Oikeusministeriön hallinnonalalle ehdotetaan rikosprosessin tehostamistoimiin rikoskierteen katkaisemiseksi 2,5 miljoonaa euroa.

Hallitus korottaa myös varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen tasa-arvorahaa 20 miljoonalla eurolla. Tasa-arvoraha tarkoittaa avustusta, jota voidaan maksaa sellaisille kouluille ja päiväkodeille, jotka sijaitsevat sosioekonomisesti huono-osaisemmilla alueilla.

Yhteensä hallituksen talousarvioesitys on suuruudeltaan 2,1 miljardia euroa.

Hallitus laittaa 500 miljoonaa euroa lisää hyvinvointialueiden rahoitukseen. Summasta 150 miljoonaa euroa on ennakkomaksua vuonna 2024 maksettavasta erästä, josta on päätetty jo aiemmin.

Toinen iso potti talousarviossa on sähkötukea. Valtio maksaa kansalaisille takautuvasti tukea isojen sähkölaskujen takia, ja tähän on varattu 412 miljoonaa euroa.

Maataloutta hallitus tukee 96 miljoonalla eurolla. Tuella halutaan kompensoida lannoitteiden ja sähkön hinnan nousun vaikutuksia.

Puolustusvoimat saa 41,6 miljoonaa euroa lisää Ukrainaan toimitettavan puolustusmateriaalin korvaamiseksi.

Hallitus päätti lisätalousarvioneuvotteluissaan myös metsien suojelusta. Hallitus päätti suojella 30 000 hehtaaria lisää metsää. Suojellun alueen markkina-arvo on noin 100 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Hallitus suojelee 30 000 hehtaaria valtion metsiä

Valtion nettolainanotoksi vuonna 2023 arvioidaan noin 10,4 miljardia euroa. Näin ollen budjetoidu valtionvelan määrä olisi vuoden 2023 lopussa noin 158 miljardia euroa, mikä on noin 56 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Lisätalousarviosta yli miljardi menee velanhoitomenoihin. Lisätalousarviossa korkotaso on arvioitu sekä lyhyiden että pitkien korkojen osalta 2,9 prosentiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat