Kaupan logistiikkayrityksiä koskevaa työnseisausta siirretään kahdella viikolla

Palvelualojen ammattiliitto Pam kritisoi valtakunnansovittelijan päätöstä. Isoja kauppoja koskevat lakot ovat edelleen toteutumassa suunnitellusti.

Ajalle 9.–11. helmikuuta on julistettu lakko yli 160 kaupan alan toimipaikkaan, joiden joukossa on muun muassa isojen kaupunkien Prismoja ja K-Citymarketeja.

2.2. 16:54 | Päivitetty 2.2. 18:02

Kaupan logistiikkayrityksiä koskevaa työnseisausta eli lakkoa siirretään kahdella viikolla, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto.

Lakko on siirretty alkamaan aikaisintaan 20. helmikuuta kello 5, ellei kiistassa päästä tätä ennen sopuun osapuolten kesken. Lakkojen oli tarkoitus alkaa alun perin ensi viikon maanantaina.

Työ- ja elinkeinoministeriö päätti lakon siirtämisestä torstaina valtakunnansovittelijan esityksestä. Ministeriö voi perustellusta syystä lykätä lakkoja korkeintaan kahdella viikolla.

Palvelualojen ammattiliitto Pam on antanut kaupan alalle useita lakkovaroituksia, joista osa koskee alan logistiikkayrityksiä ja osa ruokakauppoja, kuten K-Citymarketeja, Prismoja ja Lidl-ketjun myymälöitä.

Nyt siirrettävä lakko kohdistuu 25 varastoon ja logistiikkakeskukseen. Sovittelija katsoo siirtämisen olevan aiheellista, sillä lakko ”kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaa huomattavasti yleistä etua”.

Lakon kohteena olevat yritykset toimittavat esimerkiksi aterioiden raaka-aineita lakisääteisiä ruokapalveluita tuottaville tahoille.

”Ravintoloille ja ammattikeittiöille raaka-aineita toimittaviin foodservice-tukkukauppoihin kohdistuvilla lakoilla voisi olla vaikutuksia esimerkiksi sairaaloiden, tehostetun palveluasumisen yksiköiden, päiväkotien, vankiloiden ja Puolustusvoimien toimintaan”, varautumisen asiantuntija Lauri Kulonen työnantajaa edustavasta Kaupan liitosta arvioi tiedotteessa.

Pam kritisoi sovittelijan päätöstä ”hatarin perustein” tehdyksi.

”Pam on antanut lakkovaroituksen kolmen päivän lakosta 14 päivää ennen työtaistelujen aloittamista. Lakisääteisen ilmoitusajan täytyy riittää sen järjestämiseen, että lakot eivät vaaranna huoltovarmuutta. Lakkojen siirron perusteena on käytetty asiaa, joka olisi voitu hoitaa kuntoon aikoja sitten”, liiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

Rönni-Sällisen mukaan päätös tuli Pamille yllätyksenä, eikä siitä oltu heihin etukäteen yhteydessä.

Pamin hallitus kokoontuu perjantaina arvioimaan neuvottelutilannetta ja toimenpiteitä uudelleen.

Ainakaan toistaiseksi sovittelija ei ole kertonut muiden alan lakkojen siirrosta.

Pamin julistaman laajemman lakon 13.–16. helmikuuta kohteena on 47 varastoa ja päivittäistavaraliikkeiden logistiikkakeskusta.

Ajalle 9.–11. helmikuuta on julistettu lakko yli 160 kaupan alan toimipaikkaan, joiden joukossa on muun muassa isojen kaupunkien Prismoja ja K-Citymarketeja. 16.–18. helmikuuta lakko laajenee kaikkiin K-Citymarketeihin, Prismoihin, Lidlin myymälöihin sekä 42:een Tokmannin ja 14:ään Halpa-Hallin myymälään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat