Suomi lähettää Turkkiin asian­tuntijoita, myös materiaali­avun lähettämistä kartoitetaan

Yhteensä seitsemän suomalaisen on määrä lähteä paikan päälle. Asiantuntija-avun lisäksi Suomessa kartoitetaan mahdollisen materiaaliavun lähettämistä Turkkiin.

6.2. 20:03 | Päivitetty 6.2. 22:25

Suomi aikoo lähettää Turkkiin asiantuntija-apua Turkkiin tukemaan pelastustöissä ja avustustehtävissä, kertoo sisäministeriö. Asiantuntijat lähetetään EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Yhteensä seitsemän suomalaisen on määrä lähteä paikan päälle osana kansainvälisiä asiantuntija- ja tukitiimejä.

”Asiantuntijatiimin kokonaisvahvuus on tällä hetkellä 13 ihmistä”, sanoo erityisasiantuntija Pekka Tiainen sisäministeriön pelastusosastolta.

Tiainen on asiantuntijoiden tiiminjohtaja ja yksi kolmesta asiantuntijatiimin suomalaisesta. Hieman myöhemmin paikalle menevässä tukitiimissä on Tiaisen mukaan tällä tietoa noin 10–20 ihmistä.

Asiantuntijatiimissä on osaamista muun muassa suuren paikalla olevan avustajamäärän logistisessa järjestelyssä ja rakennusten vaurioiden arvioinnissa. Tukitiimin tehtävänä on olla koordinaatiotiimin apuna.

”Varaudumme olemaan kenttäolosuhteissa, eli tukitiimi tuo sinne teltat ja järjestää toimistoinfran, viestintävälineet, toimistovälineet, ruokailut, suihkut, vessat, majoitukset ja niin pois päin”, sanoo Tiainen.

Tukitiimin vetovastuu on Tanskalla. Tiimit varautuvat olemaan paikan päällä noin kolme viikkoa, minkä jälkeen paikan päälle lähtevät tarvittaessa uudet tiimit.

Turkki on pyytänyt kansainvälistä apua ja muun muassa asiantuntija-apua ihmisten etsintöihin. Suomen lisäksi monet muutkin maat ovat luvanneet lähettää alueelle apua.

”Asiantuntija-apua on tärkeää saada perille mahdollisimman nopeasti auttamaan pelastustöissä. Valmistelemme myös muita avustuslähetyksiä, sillä tuhot ovat mittavia ja avuntarve suuri. Teemme avun antamisessa tiivistä yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa”, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) ministeriön tiedotteessa.

Asiantuntija-avun lisäksi Suomessa kartoitetaan ministeriön mukaan muun avun, kuten mahdollisen materiaaliavun, lähettämistä Turkin ja Syyrian maanjäristysalueelle.

Kaakkois-Turkin ja Syyrian alueilla nähtiin maanantaiaamuna tuhoisa maanjäristys, jonka voimakkuudeksi mitattiin 7,8. Päivällä Turkissa havaittiin toinen voimakas järistys hieman pohjoisempana alkuperäisestä järistyksestä.

Lue lisää: Kahdessa maan­järistyksessä kuollut jo yli 3 000 ihmistä

Järistysten myötä Turkissa julistettiin hätätila ja tapahtumapaikalle pyydettiin kansainvälistä apua.

Suomen lisäksi esimerkiksi Yhdysvallat, Ranska, Saksa ja Israel ovat kertoneet valmistelevansa avun antamista.

Maanantai-iltaan mennessä jo ainakin 3 000 ihmisen on arvioidaan kuolleen järistyksissä. Loukkaantuneiden määrän arvellaan olevan jo yli 11 000. On arvioitu, että uhriluku voi vielä nousta.

Suomi on aiemminkin toimittanut asiantuntija-apua maailmalle maanjäristystilanteissa, sisäministeriö kirjoittaa tiedotteessaan. Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin kautta mikä tahansa maa voi pyytää apua, kun se kohtaa kriisin, jonka hoitamisesta se ei selviä yksin.

Apu voi olla esimerkiksi asiantuntija-, pelastusmuodostelma- tai materiaaliapua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat