Kärsimätön strategi

Eduskuntavaaleissa puolueiden puheenjohtajat ovat myös ehdokkaita pääministeriksi tai vähintään ministeriksi. HS julkaisee vaalien alla juttusarjan, jossa kuvaamme, millainen kukin puheenjohtaja on johtajana ja ihmisenä. Julkaisemme profiilit puheenjohtajien haastattelujen yhteydessä.


10.2. 2:00 | Päivitetty 10.2. 7:20

Jos Sanna Marin (sd) on jossain erityisen hyvä, niin politiikan ennustajana, sanovat hänet tuntevat ihmiset.

Politiikka on kuin monimutkainen palapeli, jossa monet osat liikkuvat yhtä aikaa jatkuvasti. Sdp:tä johtava Marin osaa hahmottaa palapelin laajasti ja ennustaa tarkasti, miten palaset asettuvat, kunnes ne taas liikahtavat.

Marinin lahjakkuudesta strategina ei ole epäilystäkään, poliitikot pelin eri laidoilta myöntävät. Hän sisäistää asiat nopeasti ja aistii puheenjohtajista parhaiten, mitä ihmiset niistä voisivat ajatella.

Kyseessä on puolueen puheenjohtajalle erittäin arvokas taito.

Tämä kirjoitus on osa sarjaa, jossa piirretään henkilökuva jokaisen viime vaaleissa eduskuntaan valitun puolueen puheenjohtajasta. Julkaisemme profiilit puheenjohtajista tehtyjen uutishaastatteluiden yhteydessä.

Voit lukea Marinin haastattelun tästä:

Lue lisää: Sdp:n Marin: Leikkaukset johtivat hukattuun vuosikymmeneen, eikä niitä saa toistaa

Köyhän mutta hyvän lapsuuden elänyttä Marinia kuvaillaan synnynnäiseksi poliittiseksi johtajaksi. Kunta- ja aluejohtamista opiskellut Marin nousi Tampereen kaupunginvaltuustoon vuonna 2012. Jo seuraavana vuonna hänet valittiin valtuuston puheenjohtajaksi.

Sanna Marinista (sd) tuli vuonna 2013 Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Lue lisää: Sanna Marin ei kuulosta samalta kuin seitsemän vuotta sitten – Pääministerinä hänen aatemaailmansa vaikuttaa muuttuneen

Vuonna 2015 Marin pääsi eduskuntaan Pirkanmaan suurimmalla äänipotilla: 10 911. Neljä vuotta myöhemmin äänimäärä lisääntyi noin 8 000 äänellä.

Vaalien jälkeen Marin aloitti Antti Rinteen (sd) hallituksen liikenne- ja viestintäministerinä. Rinteen erottua puoli vuotta myöhemmin Sdp:n puoluevaltuusto valitsi Marinin pääministeriehdokkaaksi kolmen äänen erolla Antti Lindtmaniin (sd). Eduskunta viimeisteli valinnan joulukuussa 2019.

Vuotta myöhemmin Marin nousi myös Sdp:n puheenjohtajaksi.

Kun Antti Rinteen (sd) hallitus astui virkaan vuoden 2019 kesällä, liikenneministerinä aloittanut Sanna Marin oli mukana vannomassa ministerivalaa. Kuvassa myös silloiset sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), työministeri Timo Harakka (sd) sekä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas). Pääministeriksi Marin siirtyi saman vuoden joulukuussa.

Pragmaatikko, sanovat lähes kaikki. Jos jotain ideologista selkänojaa täytyy etsiä, niin se löytyy luultavasti ihmisoikeuskysymyksistä, joita Marin on sateenkaariperheen lapsena pohtinut pienestä pitäen.

Kulisseissa Marin onkin vankka ihmisoikeuksien ajaja, mutta esimerkiksi talous-, ympäristö- ja EU-pöydissä Marinin vasemmistolaisuus ei tule ilmi samalla tavalla kuin vaalikonevastauksissa. Marin näkee asiat asioina, jotka täytyy ratkaista.

Päivänpolitiikassa häntä pidetään taitavana kompromissien hakijana. Julkisuudessa hän ehkä esiintyy ideologisempana kuin onkaan, koska taitavana strategina tietää sen olevan viestinnällisesti järkevää.

Lähes kaikkia puheenjohtajia kutsutaan kärsimättömiksi, mutta Sanna Marinia pidetään kärsimättömimpänä ja määrätietoisimpana.

Asioiden on aina edettävä ilman jaarittelua. Usein Marinilla on omassa päässään selkeä kaava, miten asioiden olisi edettävä.

Jos asiat eivät etene, niin Marin saattaa ”töksähdellä”.

Määrätietoisuutta voisi pitää Marinin ikävämpänä puolena arjen sujuvuuden kannalta.

Marin voi muuttaa päivän ohjelmaa lennosta ja odottaa, että ihmiset mukautuvat siihen. Oman kabinetin lisäksi hallituksen ministerit kiristelivät varsinkin korona-aikana hampaitaan, kun Marin saattoi todella lyhyellä varoitusajalla vaihtaa aikatauluja.

Silti Marinia pidetään kuuntelevana ihmisenä, joka saattaa ottaa huomioon muiden mielipiteet, kun asioista päätetään.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertoivat medialle 15. toukokuuta 2022 Presidentinlinnassa, että Suomi pyrkii Naton jäseneksi.

Kiittäjäksi häntä ei kuvailla. Kun asiat ovat ohi, Marin menee eteenpäin eikä aina muista kiittää ihmisiä osallistumisesta.

Tätä pidetään myös ymmärrettävänä, koska pääministeriys on minuuttiaikataulutettu työnkuva ja Marin hyvin keskittyvä ihminen.

Marinia pidetään puhdasverisenä asiapoliitikkona, joka ei rupattele säästä tai kysele edellisviikonlopun syntymäpäiväjuhlien perään.

Ei mikään vitsinheittäjä mutta ei täysi tylsimyskään. Marin osaa kuulemma käyttää tilannekomiikkaa.

Marinille on suuren julkisuuden ja eristetyn elämän keskellä tärkeää pitää tiettyjä vapauksia omissa käsissään. Yli miljoonan seuraajan Instagramiaan hän päivittääkin itse, mikä on tosin välillä mietityttänyt kabinettia.

Lue lisää: Sanna Marinin suosio vain kasvaa, ja hän rikkoo lähipäivinä miljoonan Instagram-seuraajan rajan

Marinia pidetään yli puoluerajojen puheenjohtajista parhaimpana viestijänä.

”Hän vain tietää, mikä viesti lentää, ja sitten me keskitymme siihen”, eräs Sdp-lähde kommentoi.

Oikaisu 10.2.2023 kello 9.27. Toisin kuin artikkelissa aiemmin kerrottiin, Sdp:n puoluevaltuusto valitsi vuonna 2019 Marinin ensin pääministeriehdokkaaksi. Hänestä tuli Sdp:n puheenjohtaja vuotta myöhemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat