Saarikko ryöpytti kokoomusta: ”Vain oppositiossa voi samaan aikaan sekä kannattaa menoja että vastustaa niitä”

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt syyttävät välikysymyksessään hallituksen ottaneen holtittomasti velkaa Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan varjolla.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kuunteli taustalla, kun valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) vastasi kokoomuksen johdolla laadittuun välikysymykseen.

8.2. 14:02 | Päivitetty 8.2. 19:40

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) nosti kokoomuksen oman toiminnan aikaisemmissa hallituksissa tikunnokkaan vastatessaan kolmen oppositiopuolueen välikysymykseen. Saarikko muistutti, että Suomen velkaantuminen on jatkunut jo 15 vuotta.

”Välikysymys velkaantumisesta olisi siis yhtä lailla voitu esittää kuudelle edellisellekin hallitukselle – toki sillä erotuksella, etteivät ne kohdanneet yhtäkään pandemiaan tai sotaan verrattavaa kriisiä”, Saarikko huomautti.

Saarikko vastasi valtion velkaantumiseen liittyvään välikysymykseen, joka laadittiin kokoomuksen johdolla. Kokoomuksen lisäksi välikysymyksen takana seisoivat kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Lue lisää: Opposition välikysymys varoittaa ”velkakierteestä, josta ei ole paluuta”

Välikysymyksessä puolueet syyttivät hallitusta holtittomasta velkaantumisesta. Sen mukaan hallitus on kasvattanut koronakriisiin ja Venäjän hyökkäyssotaan liittymättömiä menoja miljardeilla euroilla, vaikka julkinen talous on rakenteellisesti alijäämäinen.

”Miksi hallitus ei ole karsinut vähemmän tärkeistä menoista tilanteessa, jossa koronakriisi ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat edellyttäneet uusia julkisia menoja”, välikysymyksessä kysyttiin.

Esittäessään välikysymyksen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nosti esiin erityisesti korkomenojen kasvun tuomat muutokset velkaantumistahtiin.

”Korkomenot nousevat. Hallitsematon velkaantuminen ei enää ole vain suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden uhka. Se on akuutti ongelma.”

Puolueen ryhmäpuheenvuorossa Elina Valtonen (kok) puolestaan muistutti, että edellisen, Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen aikana, talous saatiin nousuun ja velkaantuminen laskuun.

Vastauksessaan valtiovarainministeri Saarikko nosti myös esiin, että valtaosalla hallituksen tekemästä velanotosta on ollut oppositiopuolueiden tuki.

”Lähes kaikille hallituksen esittämille kriisien ulkopuolisille menokohteille on löytynyt siis opposition vahva tuki. Kuitenkin vain oppositiossa voi samaan aikaan sekä kannattaa menoja että vastustaa niitä”, Saarikko kritisoi.

Vastauksessaan hän penäsi oppositiopuolueilta realistisia vaihtoehtoja nykyiselle politiikalle.

Perussuomalaiset jäi välikysymyksestä pois, koska puolue on muiden oppositiopuolueiden kanssa eri mieltä erityisesti työperäisestä maahanmuutosta, jota välikysymyksen perusteluissa vaaditaan lisättäväksi.

Välikysymyskeskustelussa puolue moittikin kaikkia eduskuntapuolueita hallituksesta välikysymyksen allekirjoittaneisiin.

”Kokoomuksen tärkeysjärjestys on keskeisissä kysymyksissä sama kuin hallituksella”, Lulu Ranne (ps) totesi puolueen ryhmäpuheenvuorossa.

”Ei voi uskottavasti tervehdyttää taloutta luovuttamalla yhä enemmän päätösvaltaa ja rahaa EU:lle”, Ranne nosti esiin esimerkkinä hallituksen ja kokoomuksen samankaltaisuudesta maahanmuuton, kehitysavun ja vihreän kasvun tukemisen lisäksi.

Lue lisää: Puolue­johtajat kommentoivat VM:n vaatimusta talous­kurista: kaksi vastausta erottuu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat