HS uudisti vaali­koneensa täysin, näin se toimii

Helsingin Sanomien vaalikoneessa on uusi algoritmi, jolla tulokset lasketaan. Koneessa on myös aiempaa monipuolisemmat työkalut ehdokkaiden ja puolueiden vertailuun.

HS:n vaalikone on avattu.

15.2. 2:00 | Päivitetty 15.2. 7:51

Helsingin Sanomien vaalikone kevään eduskuntavaaleja varten on julkaistu.

Siihen pääsee tästä.

Olemme uudistaneet vaalikonetta niin, että ehdokkaan löytäminen olisi entistä helpompaa ja monipuolisempaa. Uudistuksella pyritään palvelemaan erilaisia käyttäjiä, erityisesti nuoria äänestäjiä.

Lue lisää: Puolueiden ehdokkaat laidasta laitaan antaisivat lisää rahaa kouluihin ja soteen – kokoomus on poikkeus, käy ilmi HS:n vaalikoneesta

Lue lisää: Podcast: Mitä vaalikone paljastaa?

1. Uusi algoritmi

Algoritmi tarkoittaa tapaa, jolla vaalikoneen tulos lasketaan. Sitä voi ajatella kaavana tai ohjeena.

Uusi algoritmi huomioi aiempaa paremmin sen, että vaalikoneen kysymykset ovat harvoin toisistaan riippumattomia, erillisiä asioita. Käytännössä iso osa vaalikoneen kysymyksistä mittaa tapoja suhtautua asioihin eli ideologisia ulottuvuuksia. Tärkeimmät näistä ulottuvuuksista ovat vasemmisto–oikeisto-akseli ja GAL–TAN eli liberaalivihreä–kansalliskonservatiivi-akseli.

HS:n vaalikoneen algoritmi laskee jokaiselle ehdokkaalle ja käyttäjälle sijainnin näillä ulottuvuuksilla ja vertaa niitä. Taustalla on tilastollinen analyysi, joka on tehty kaikkien ehdokkaiden vastauksille.

Vaalikoneen kysymykset eivät voi ennakoida kaikkia tilanteita, joita kansanedustajat kohtaavat. Siksi ajatuksena on, että ideologisten ulottuvuuksien avulla äänestäjä löytäisi ehdokkaita, joiden arvot ja ajattelu ovat samansuuntaisia: ehdokas jakaa saman arvopohjan äänestäjän kanssa, ja äänestäjä voi odottaa, että edustaja toimii niiden ohjaamana erilaisissa tilanteissa.

2. Kysymysten lisätiedot

Vaalikoneilla on monenlaisia käyttäjiä. HS:n tekemästä käyttäjätutkimuksesta tiedetään, että osa kaipaa lisää tietoa kysymysten aihepiiristä vastaamisen tueksi.

Näissä vaaleissa HS:n vaalikone tarjoaa tiiviitä taustatietoja osaan kysymyksistä. Käyttäjä saa avattua ne painikkeesta.

3. Uusittu arvokartta

Vaalikoneessa on aiempaa enemmän niin sanottuja arvokysymyksiä. Niistä kerrotaan lisää tässä jutussa.

Lue lisää: Miten ehdokkaat sijoittuvat arvo­kartalle, entä sinä? HS:n vaali­koneen arvo­kysymykset uudistuivat

Arvokysymysten avulla muodostetaan arvokartta, joka näyttää puolueiden sijoittumisen kahdella pääakselilla: vasemmisto–oikeisto sekä liberaalivihreä–kansalliskonservatiivi.

4. Vertaile ehdokkaita

Vaalikoneen ydin on sen tulossivu, tai HS:n uudessa vaalikoneessa tulossivut. Tarjolla on ensin nopea yhteenveto, josta näkee suositellut ehdokkaat ja puolueet sekä arvokartan.

Kone on kuitenkin tehty ajatuksella, että kutsumme käyttäjät tutustumaan ehdokkaisiin syvemmin. Tätä varten tarjolla on mahdollisuuksia vertailla ehdokkaita ja puolueita.

Vaalikone suosittaa oletuksena viittä ehdokasta, joiden vastaukset ovat lähimpänä käyttäjää. Mutta mikä näitä erottaa tai yhdistää? Entä jos haluaisin vertailla suositettuja ehdokkaita johonkin toiseen ehdokkaaseen?

Tällaisia tarpeita varten vaalikoneessa on työkalu ehdokkaiden vertailuun. Käyttäjä voi lisätä vertailuun ehdokkaita tai poistaa heitä. Vertailusivuilta näet valitut ehdokkaat arvokartalla sekä sen, miten samanmielisiä he ovat kanssasi kysymysteemoittain.

Valittujen ehdokkaiden vastaukset voi myös käydä läpi kysymys kysymykseltä. Mukana ovat myös ehdokkaiden vastauksiinsa kirjoittamat perustelut.

5. Vertaile puolueita

Osa äänestäjistä miettii äänestämistä enemmän ehdokas edellä, osa taas painottaa puoluetta. Siksi vaalikoneessa on aiempaa paremmat mahdollisuudet vertailla puolueita.

Puoluevertailu toimii samalla periaatteella kuin ehdokkaiden näkymä. Puolueen vastaukset lasketaan sen kaikista ehdokkaista koko Suomesta.

Puolueita voi vertailla arvokartalla, kysymysten aihealueiden mukaan tai kysymys kysymykseltä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat