Zelenskyi saapui EU-huippukokouksen vieraaksi Brysseliin

Zelenskyi vieraili keskiviikkona Britanniassa ja Ranskassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi keskiviikkona Britannian pääministerin Rishi Sunakin.

9.2. 7:19 | Päivitetty 9.2. 11:48

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailee torstaina Brysselissä Euroopan parlamentissa ja EU-maiden poliittisten johtajien huippukokouksessa.

Tieto Zelenskyin mahdollisesta henkilökohtaisesta vierailusta vuoti julkisuuteen aiemmin tällä viikolla ensin italialaismedian ja myöhemmin Euroopan parlamentin EPP-ryhmän huolimattoman twiittailun seurauksena.

Suunnittelematon julkisuus on aiheuttanut keskustelua Zelenskyin turvallisuuden vaarantumisesta.

Zelenskyin odotetaan esittävän huippukokoukselle ponnekkaasti Ukrainan tukemista, josta käytävä keskustelu on Venäjää vastaan suunnatun kymmenennen pakotepaketin kanssa osa kokouksen asialistaa.

Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi Brysselissä torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että EU-maiden pitäisi yhdessä ostaa Ukrainalle aseita ja ammuksia.

”On hyvin tärkeää, että nopeutamme aseavun antamista Ukrainalle”, Kallas sanoi toimittajille mennessään EU:n huippukokoukseen.

Hollannin pääministeri Mark Rutte puolestaan sanoi Reutersin mukaan, että Ukrainan aseavussa mikään ei ole poissuljettua Hollannin näkökulmasta.

Hollanti on julkisesti luvannut Ukrainaan muun muassa Leopard-taistelupanssarivaunuja, mutta käytännössä niitä ei ole saatu Ukrainalle.

Lue lisää: Zelenskyin vierailu tuo säpinää EU-huippukokoukseen – kun vieras on saateltu kotimatkalle, edessä on vääntöä valtiontuista

Keskiviikkona Zelenskyi vieraili Britanniassa ja Ranskassa pyytämässä tukea maansa sotaponnisteluille. Zelenskyi on pyytänyt eurooppalaisilta muun muassa hävittäjä­lentokoneita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat