Zelenskyin Brysselissä tavannut Marin: On tärkeää käydä keskustelua kasvotusten

Pääministeri Sanna Marin (sd) edustaa Suomea Brysselissä torstaina alkaneessa EU-huippukokouksessa. Marinin mukaan Ukraina tarvitsee raskasta kalustoa ja hävittäjistä on keskusteltava tulevaisuudessa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja Ukrainana presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasivat Brysselissä.

9.2. 10:17 | Päivitetty 9.2. 16:08

Pääministeri Sanna Marin (sd) osallistuu Brysselissä torstaina alkavaan kaksipäiväiseen EU-huippukokoukseen.

Kokouksen kohokohta on Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailu. Zelenskyi saapui huippukokoukseen puolilta päivin puhuttuaan ensin EU-parlamentissa. Hän kävi ensin ryhmäkuvassa EU-johtajien kanssa, jotka ottivat Europa-rakennukseen astelleen Zelenskyin vastaan aplodein.

Lue lisää: Zelenskyi: Rauha Euroopassa tapahtuu vain, kun Ukraina voittaa ja saa EU-jäsenyyden

”On todella tärkeää käydä myös kasvotusten keskustelua Ukrainan tilanteesta. Ukraina tarvitsee niin humanitääristä kuin taloudellista tukea ja ennen muuta aseita ja raskaampaa aseistusta. Zelenskyillä on nyt mahdollisuus vedota kaikkien maiden päämiehiin sen puolesta, että yhteisesti voimme toimittaa riittävän määrän kalustoa Ukrainaan, jotta he pystyvät puolustamaan omaa maataan ja saavat työnnettyä venäläisiä joukkoja kauemmas alueelta”, Marin sanoi torstaina kokoukseen tullessaan.

Marin tapasi Zelenskyin myöhemmin myös pienemmän maajoukon kanssa, kun Ukrainan johtajalla oli erillistapaamisia EU-johtajien kanssa. Suomen lisäksi samassa tapaamisessa olivat Baltian maiden, Tanskan, Tšekin ja Slovakian johtajat.

Marinin mukaan huippukokouksesta pitää lähteä vahva tuen viesti niin uusien Venäjän-vastaisten pakotteiden etenemisestä kuin myös asetoimituksista.

Marin ei ottanut kantaa siihen, pitäisikö Ukrainaan toimittaa maan pyytämiä hävittäjiä. Niitä Zelenskyi on Euroopan-kiertueellaan toivonut.

”Tiedämme, että tarvetta on niin maa- kuin ilmapuolustuksen osalta. Hävittäjäkysymys on sellainen, josta me tulevaisuudessa keskustelemme. Jotta Ukraina voi voittaa sodan, se tarvitsee raskasta kalustoa.”

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui vierailulle EU-huppukokoukseen.

Marinin mukaan EU-maiden on viitoitettava selkeää polkua Ukrainan EU-jäsenyyden etenemisestä.

Marinin mukaan EU:n pitää tukea Ukrainaa kaikin keinoin, jotta maa pystyy tekemään EU-jäsenyyden vaatimat uudistukset. Oikotietä ei ole, Marin antaa ymmärtää.

”Meillä on yhteinen tavoite, että Ukrainasta tulee EU-jäsen. Suomi on valmis tukemaan siinä, että yhteiskuntaa voidaan uudistaa niin, että Ukraina on valmis jäseneksi. Olemme aina lähteneet siitä, että kriteerit jokaisen maan pitää täyttää.”

Marinin mukaan kokouksessa nousee esiin myös eurooppalaisen puolustusteollisuuden tilanne. Sitä pitäisi pystyä vauhdittamaan, Marin sanoi.

Suomen pääministeri Sanna Marin saapui EU-huippukokoukseen Brysselissä.

Kokouksen aiheita ovat muun muassa Ukraina, talous ja kilpailukyky sekä muuttoliike. EU-johtajien on määrä käsitellä muun muassa sitä, voiko EU estää yritysten investointien valumisen Yhdysvaltoihin tai muualle EU:n ulkopuolelle lisäämällä valtioiden tukia yrityksille.

”Jos katsotaan Suomen näkökulmasta, me olemme hyvin riippuvaisia sisämarkkinoista. Sen kaltaiset valtiontuet, jotka olisivat kestoltaan määrittelemättömiä tai liian laveita, aiheuttavat ongelmia sisämarkkinoiden toiminnalle, eli voimme olla valtiontukisääntöjen osalta mahdollisimman lyhytkestoisten ja tarkkarajaisten puolesta. Mutta meidän pitää välttää kauppasotaa Yhdysvaltain kanssa. Tämä on kinkkinen tilanne.”

Marin arvioi, että muuttoliikekysymykset vievät keskusteluista suurimman osan ajasta. Talouskeskustelua jatketaan maaliskuun huippukokouksessa.

Marinin mukaan painopiste EU-keskusteluissa tulee olemaan siinä, miten lähtömaiden kanssa toimitaan.

Maahanmuuton suhteen keskustellaan siitä, mitä pitäisi tehdä epätasaisesti jakaantuvalle siirtolaispaineelle. Muun muassa Saksa, Belgia ja Hollanti tuskailevat, kun siirtolaisten vastaanottopaikat ovat ruuhkautuneet.

HS:n näkemässä huippukokouksen päätelmäluonnoksessa jäsenmaat toivovat EU:n käyttävän yhteisiä varoja ”rajavalvonnan kapasiteetin ja infrastruktuurin” parantamiseen.

Lue lisää: Zelenskyi saapui EU-huippukokouksen vieraaksi Brysseliin

Lue lisää: Zelenskyin vierailu tuo säpinää EU-huippukokoukseen – kun vieras on saateltu kotimatkalle, edessä on vääntöä valtiontuista

Huippukokouksen jälkeen Marin vierailee Luxemburgissa. Siellä hän tapaa maan pääministerin Xavier Bettelin, jonka kanssa hän keskustelee muun muassa ajankohtaisista EU-asioista sekä Suomen ja Luxemburgin kahdenvälisistä suhteista.

Kyseessä on Marinin ensimmäinen vierailu Luxemburgiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat