Viime eduskuntavaalien jälkeisissä hallitusneuvottelut aloitettiin ajatuksella siitä, että rahaa on, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr). Neuvotteluita johti Sdp:n silloinen puheenjohtaja Antti Rinne.
”Muistan Rinteen hallituksen alkumetrit neuvotteluissa Säätytalolla, joissa fläppitaululla luki: ’Rahaa on’”, Haavisto sanoi Ilta-Sanomien vaalitentissä perjantaina.
”Ja tätä on sitten noudatettu. Se oli tämä ideaalimaailma, ja luulen, että siinä maailmassa ei olla lainkaan.”
Haavisto totesi näin vastauksena vaalitentin kysymykseen tulevan vaalikauden leikkauksista. Hänen mukaansa vihreä siirtymä mahdollistaa kasvua ja uusien työpaikkojen luomista, mutta hallituksella pitäisi olla ”takataskussa kriisisuunnitelma” siltä varalta, että Euroopan talous tai maailmantalous sakkaa.
Ilta-Sanomat ja konfliktinratkaisujärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation järjestivät perjantaina niin sanotun Rauhan vaalitentin. Sen oli tarkoitus kääntää perinteisen vaaliväittelyn konsepti päälaelleen ja etsiä yhteisiä nimittäjiä rauhanneuvottelujen keinoin.
Puolueiden edustajat eivät juurikaan päässeet yhteisiin ratkaisuihin. Sen sijaan he ottivat yhteen muun muassa työperäisestä maahanmuutosta.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho sanoi puolueensa esittäneen ohjelmassaan, kuinka maahanmuuttoa voitaisiin painottaa osaajiin ja kysyi, miksi tämä ei käy muille puolueille.
Halla-aho ei kannata niin sanotusta saatavuusharkinnasta luopumista. Termi tarkoittaa, että työperäisessä maahanmuutossa alueen te-toimisto selvittää, löytyisikö samaan tehtävään alueelta suomalainen työntekijä.
”Saatavuusharkinta koskee nimenomaan kaikkein vähiten koulutettuja ihmisiä, niitä, joita kutsumme halpatyövoimaksi”, Halla-aho sanoi.
Kokoomuksen Elina Valtonen puolestaan kysyi, kutsuuko Halla-aho esimerkiksi suomalaisia lähihoitajia ja bussikuskeja halpatyövoimaksi.
”Että hänen työnsä on halpatyötä, että hän ei ole osaaja?” Valtonen kysyi.
Muiden puolueiden edustajien näkemykset olivat lähellä Valtosen linjaa. Vasemmistoliiton Anna Kontula korosti oikeutta liikkumiseen kaikentuloisille ihmisille ja keskustan Jouni Ovaska pyysi perussuomalaisilta listaa hyväksyttävistä ammateista.
Sdp:n Tarja Filatov kiinnitti huomiota Suomeen tulevien työntekijöiden palkkaukseen ja oloihin.
”Emme me voi saada A-luokan kansalaisia, jos me kohtelemme heitä kuin B-luokan kansalaisia”, Filatov sanoi.
Opposition ja hallituksen välinen luottamus on ollut tällä vaalikaudella heikompaa kuin koskaan aikaisemmin, sanoi Halla-aho tentin teemaan liittyen.
”Ei edes teeskennellä toisen osapuolen kunnioittamista.”
Vaalikauden alussa eduskunnan täysistuntosalin istumajärjestystä muutettiin niin, että perussuomalaiset siirrettiin salin oikeaan laitaan. Eduskunta äänesti asiasta, ja perussuomalaiset vastusti muutosta.
Halla-aho toi tapauksen esiin, kun puheenjohtajilta kysyttiin tapahtumaa, joka oli tällä vaalikaudella rapauttanut heidän luottamustaan toiseen puolueeseen. Halla-ahon mielestä istumajärjestyksen muuttaminen tehtiin nöyryyttämisen vuoksi ja oli täysin turhaa.
”Sillä saatiin heti alkuun pilattua ilmapiiri.”
Muiden puolueiden edustajat eivät yhtyneet näkemykseen siitä, että hallituskausi olisi ollut erityisen riitaisa.