Zelenskyi esitti Brysselissä EU:lle vuolaita kiitoksia

Presidentti korosti, että Ukraina ja Eurooppa taistelevat yhdessä vapauden puolesta.

9.2. 14:00 | Päivitetty 9.2. 17:41

Ukrainasta tulee Euroopan unionin jäsen sitten, kun se on voittanut Venäjän sodassa, visioi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puheessaan Euroopan parlamentille torstaina.

”Liikumme lähemmäs Euroopan unionia. Ukrainasta tulee EU:n jäsen”, Zelenskyi tiivisti.

Sankarin vastaanoton ja raikuvat aplodit saanut Zelenskyi oli Euroopan parlamentin vieraana Brysselissä. Presidentti on ulkomaanmatkalla toista kertaa sitten sodan alun, josta tulee pian kuluneeksi vuosi.

Ukrainasta tuli EU:n jäsenehdokas viime kesäkuussa, mutta jäsenyysprosessin odotetaan kestävän vielä vuosia.

”Tervetuloa kotiin, tervetuloa EU:hun”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel toivotti Brysseliin saapuneelle Zelenskyille.

Zelenskyin puheessa toistui muutenkin taajaan ajatus eurooppalaisten arvojen ja elämäntyylin puolustamisesta yhdessä.

Ukraina ja Eurooppa käyvät yhdessä kamppailua ”epäeurooppalaista voimaa”, Venäjää vastaan. Zelenskyin mukaan Venäjä haluaa toisintaa uudelleen 1930- ja 40-lukujen kauhut.

”Puolustamme itseämme taistelukentillä, me ukrainalaiset, yhdessä kanssanne”, Zelenskyi sanoi EU-johtajille.

”Eurooppa pysyy vapaana niin kauan kuin olemme yhdessä.”

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui tiedotustilaisuuteen Europopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa.

Presidentti kiitteli vuolaasti EU:ta ennennäkemättömistä päätöksistä Ukrainan tukemiseksi.

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola sanoi omassa puheenvuorossaan ennen Zelenskyiä, että jäsenmaiden tulee nopeasti ottaa harkintaansa hävittäjien ja pitkän kantaman aseiden antaminen Ukrainaan.

EU on tukenut Ukrainaa taloudellisesti ja sotilaallisesti 67 miljardilla eurolla. Useat EU-maat ovat vastikään luvanneet toimittaa Ukrainalle taistelupanssarivaunuja.

”Nämä aplodit eivät ole minulle, vaan haluan kiittää kaikkia teitä eurooppalaisia tuhansissa kylissä avustanne tässä historiallisessa taistelussa”, Zelenskyi sanoi kuulijoiden taputtaessa istuntosalissa.

Zelenskyi piti myös tiedotustilaisuuden yhdessä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa.

Tiedotustilaisuudessa Michel sanoi, että Ukrainan EU-prosessista on luvassa päivitys vuoden loppuun mennessä. Michel mainitsi myös, että Ukraina tarvitsee edelleen runsaasti tukea, ja että Ukrainan armeijan tarvikkeista on käyty keskusteluja. Michel lisäsi myös, että venäläisten jäädytettyjä varoja on vain reilua käyttää Ukrainan jälleenrakentamiseksi.

Zelenskyi puhui tiedotustilaisuudessa tuen tärkeydestä Ukrainalle. Hän nosti esiin muun muassa Ukrainan tarpeen hävittäjille.

”Pitkäaikainen rauha Euroopassa tapahtuu vain, kun Ukraina voittaa ja saa EU-jäsenyyden”, Zelenskyi sanoi.

Von der Leyen korosti puolestaan, että Ukrainan avunpyynnöt on kuultu.

”Ukraina voi luottaa meihin”, von der Leyen sanoi.

Hän totesi myös, että Venäjää tullaan pitämään vastuussa teoistaan. Von der Leyenin mukaan EU:lta on tulossa pian kymmenes pakotepaketti Venäjää vastaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel saattoi Volodymyr Zelenskyin yhteiskuvaan muiden huippukokouksen osallistujien kanssa.

Aiemmin Zelenskyi vetosi suoraan Britanniaan vaatien taistelulentokoneita Ukrainalle.

Presidentti vieraili keskiviikkona Lontoossa tapaamassa pääministeri Rishi Sunakia, minkä jälkeen hän matkusti vielä samana iltana Pariisiin tapaamaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat