Talousvaliokunta: Kaivos­lupa voitaisiin peruuttaa, jos toiminta vaarantaa kansallista turvallisuutta

Eduskunnan talousvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä kaivoslain uudistuksesta.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajana toimii kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen.

9.2. 15:21 | Päivitetty 9.2. 15:44

Eduskunnan talousvaliokunta on mietinnössään lisännyt kaivoslain uudistukseen pykäliä kansallisesta turvallisuudesta ja huoltovarmuudesta.

Mietinnön mukaan jatkossa malminetsintälupa ja kaivoslupa voidaan jättää myöntämättä tai peruuttaa, jos toiminnan arvioidaan vaarantavan maanpuolustusta, huoltovarmuutta, yhteiskunnan kannalta välttämättömän infrastruktuurin toimintaa tai muuta kansallisen turvallisuuden etua.

Talousvaliokunnan puheenjohtajan Sanni Grahn-Laasosen mukaan valtiokunta piti hallituksen alkuperäistä esitystä riittämättömänä näiltä osin.

”Pidän näitä lisäyksiä välttämättöminä tässä todellisuudessa, jossa elämme Venäjän hyökättyä Ukrainaan”, Grahn-Laasonen sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Mietinnössä lisättiin tähän liittyen myös lupaviranomaisen oikeuksia saada tietoja monilta tahoilta, esimerkiksi suojelupoliisilta, Huoltovarmuuskeskukselta, Rajavartiolaitokselta ja Puolustusvoimilta.

Valiokunnan mietintö kaivoslaista valmistui torstaina. Seuraavaksi uudistus etenee eduskunnan täysistunnon päätettäväksi.

Asiaan otti kantaa myös muiden muassa valiokunnan jäsen, kansanedustaja Mari Holopainen (vihr). Hänen mielestään muutos on tarpeellinen.

”Olen nostanut esiin, miten Suomi tosiasiallisesti pystyy turvaamaan kriittisiä mineraaleja ja intressejä jopa epämääräisten pöytälaatikkoyritysten varauksilta”, Holopainen sanoo tiedotteessa.

Kaivoslain uudistuksella hallitus haluaa lisätä kuntien vaikutusvaltaa siihen, tuleeko niiden alueelle kaivos vai ei. Jatkossa esimerkiksi kaivosluvan myöntäminen edellyttäisi kunnan hyväksymää kaavaa. Tähän asti siihen on riittänyt myös laajempi maakuntakaava.

Valiokunnan mietintö sisältää neljä lausumaehdotusta. Niissä ehdotetaan, että eduskunta edellyttäisi muun muassa kaivosluvan ja ympäristöluvan yhteensovittamisen edistämistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat