Kokoomuksen etumatka perussuomalaisiin ja Sdp:hen hupenee kevään eduskuntavaalien lähestyessä. Helsingin Sanomien tuoreessa mittauksessa kolme suurinta puoluetta ovat nyt noin kahden prosenttiyksikön sisällä toisistaan.
Kokoomus menetti kannatustaan mutta jatkaa suosituimpana puolueena 21,3 prosentin kannatuksellaan. Perussuomalaiset nosti kannatustaan 20 prosenttiin ja Sdp 19,2 prosenttiin.
Kärkikolmikon järjestys eroaa Helsingin Sanomien mittauksessa hieman Ylen kaksi viikkoa sitten julkaisemasta mittauksesta. Siinä Sdp oli perussuomalaisten edellä.
Perussuomalaisten kannatus on viimeksi ylittänyt 20 prosentin rajan Helsingin Sanomien mittauksessa toukokuussa 2021.
Sen jälkeen puolueenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi luopuvansa tehtävästä, ja perussuomalaisten kannatus lähti laskuun. Vielä viime kesänä puolueen kannatus oli alle 15 prosenttia, mutta se on sittemmin noussut Riikka Purran johdolla selvästi.
Kokoomuksen kannatus puolestaan kävi korkeimmillaan yli 24 prosentissa mutta on nyt palannut Venäjän hyökkäyksen alkua edeltäneisiin lukemiin.
Kokoomuksen etumatka seuraavaksi suosituimpaan puolueeseen on kutistunut kahdessa kuukaudessa yli neljästä prosenttiyksiköstä runsaaseen prosenttiyksikköön.
Kärkikolmikon takana ei tuoreessa mittauksessa tapahtunut suuria muutoksia. Neljänneksi suosituimman keskustan kannatus laski aavistuksen jälleen uusiin pohjalukemiin eli 9,6 prosenttiin.
Vihreitä äänestäisi nyt 9,4 prosenttia ja vasemmistoliittoa 8 prosenttia äänestäjistä.
Kärkikolmikon kilpailun tiivistyminen loppusuoralla on tuttu ilmiö myös edellisistä vaaleista.
Vuoden 2019 maaliskuun mittauksessa Sdp:n etumatka kokoomukseen oli kolme prosenttiyksikköä ja perussuomalaisiin peräti kymmenen prosenttiyksikköä. Huhtikuussa järjestetyissä vaaleissa kärkikolmikko päätyi alle prosenttiyksikön sisään toisistaan.
Tausta-aineistojen perusteella vaikuttaa, että perussuomalaiset on imenyt ainakin jonkin verran kannatusta kokoomukselta ja keskustalta.
Sdp näyttää puolestaan saaneen ainakin jonkin verran kannatusta vihreistä ja vasemmistoliitosta.
Eduskuntavaalit järjestään huhtikuun toisena päivänä. Ennakkoäänestys on Suomessa 22.–28. maaliskuuta.
Fakta
Näin tutkimus tehtiin
Kantar Public toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.
Tutkimusaineisto kerättiin 16.1.2023–10.2.2023. Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse 2 412 henkilöä.
Otos edustaa Suomen 18–79-vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Otos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.
Virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.
Niiden osuus, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa, mitä puoluetta äänestäisivät eduskuntavaaleissa tai sanoivat, etteivät kävisi äänestämässä, oli 32 prosenttia.
Lue lisää: Tästä löydät HS:n vaalikoneen, vastaa ja löydä ehdokkaasi