Lintilän ”kaapatulta” tililtä lähti vain yksi viesti, jossa pilkattiin Marinia – asia on käyty pääministerin esikunnan kanssa läpi, Lintilä sanoo

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan hänen nimissään lähetettiin ”mielenkiintoisia viestejä”.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä.

10.2. 11:16 | Päivitetty 10.2. 19:22

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan hänen tilinsä pikaviestipalvelu Whatsappissa kaapattiin torstaina. Lintilä kertoi asiasta työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä seminaarissa pitämässään puheessa perjantaina.

”Eilen illalla joku oli napannut Whatsapp-tilini. Se tuo jonkin verran haasteita tähän päivään. Sieltä oli mielenkiintoisia viestejä lähtenyt minun nimissäni. Katsotaan, mitä tapahtuu. Pientä jännitystä peliin”, Lintilä sanoi puheensa alussa.

Lintilä kertoi tilaisuuden jälkeen Helsingin Sanomille puhelimitse, että hän on saanut tilinsä takaisin. Asia tuli ilmi torstaina, kun Lintilän avustaja kysyi, oliko ministeri kirjoittanut erästä hänen nimissään lähtenyttä viestiä.

Eduskunnan tietohallintatoimisto on perjantaina saanut tarkistettavakseen ministeri Lintilän puhelimen.

”Laitteen tutkinta on aloitettu ministerin pyynnöstä”, kertoo päällikkö Ari Apilo tietohallintatoimistosta. Puhelinta on tutkimassa Apilon mukaan asiantunteva alihankkija.

”Tutkinnassa menee päiviä”, Apilo sanoo.

Perjantai-iltana Lintilä arvioi HS:lle, että hänen kaapatuksi epäillyltä Whatsapp-tililtään olisi lähtenyt vain yksi viesti. ”Yksi viesti, tällä tietoa”, Lintilä sanoo.

Viesti lähti Lintilän mukaan Whatsapp-ryhmään, johon kuuluu laajasti keskustan kansanedustajia sekä muita puolueen eduskuntatyöhön liittyvää väkeä.

Viestin sisältöä Lintilä ei halunnut kommentoida. ”En kommentoi sellaista, mitä en ole lähettänyt”, Lintilä sanoo.

HS:n tietojen mukaan viestissä pilailtiin pääministeri Sanna Marinin (sd) ja kansanedustaja Matias Mäkysen (sd) kustannuksella.

Lintilä oli perjantaina avustajineen tapauksesta yhteydessä pääministerin kabinettiin. ”Tilanne on käyty siihen suuntaan läpi”, Lintilä sanoo.

”Eniten minua huolestuttaa tässä se, että vaalit lähestyy, ja jos vaikuttamistyö tulee tätä kautta, niin aika on tässä liian pitkä”, Lintilä sanoo.

Lintilän mukaan viesti lähti hänen Whatsapp-tililtään torstai-iltana klo 19–20 maissa, jolloin hän oli syömässä ”erään pörssiyhtiön edustajan kanssa”.

”Meillä ei ollut siinä puhelimia esillä eikä se viesti ole voinut siinä yhteydessä lähteä”, Lintilä sanoo. Myös taskupuhelun kaltainen vahinko on Lintilän mukaan suljettu pois laskuista.

”En olisi edes huomannut koko asiaa, ellei erityisavustajani olisi ottanut asiaa puheeksi myöhemmin samana iltana. Tämä on muistutus meille kaikille, että meitä seurataan aika lailla”, Lintilä sanoo.

Nyt Lintilä haluaa antaa tutkintarauhan eduskunnan tietohallintatoimistolle eikä hän siksi halua viestiasian kanssa isommin spekuloida.

”Selvityksessä on jo nyt tullut esiin mielenkiintoisia tietoja”, Lintilä sanoo kuitenkin.

”On olemassa tietoja, että erilaisia liittymiä on etsitty. Suoraan ei ole yritetty minun puhelimeeni vaan läheisen avustajakunnan laitteisiin. Onko sillä ollut vaikutusta, että olin Afrikassa matkalla viime viikolla? Asiat sopivat aikataulullisesti yhteen, mutta ei näistä voi tietää”, Lintilä sanoo.

TietohallintopäällikKÖ Apilon mukaan tapaus osoittaa yleisellä tasolla sen, miten tärkeää on huolehtia tietoturvakäytännöistä.

”En lähde spekuloimaan, miten kaappaus on mahdollinen, mutta julkisuudessa Whatsappin käyttöön liittyvät tietoriskit ovat olleet esillä jo ennen tätä tapausta”, Apilo sanoo.

”Whatsappin käyttöä ei ole eduskunnassa kielletty, mutta suosittelemme arkikäyttöön Microsoft Teamsia. Sanoisin, että julkisiin asioihin Whatsappia voi käyttää, mutta en suosittele sitä. Ei-julkisiin asioihin on taas olemassa tietoturvallisempia ratkaisuja, mutta usein niiden käytettävyys on ongelma, ja siksi niihin ei useinkaan turvauduta”, Apilo sanoo.

Poliitikot ovat joutuneet vastaavien tekojen kohteeksi aiemminkin. Keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen kertoi tammikuussa, että hänen Instagram- ja Facebook-tilinsä oli kaapattu.

Ministereitä ja kansanedustajia on tietoturvariskien vuoksi ohjeistettu esimerkiksi Whatsappin käytössä.

”Ainoastaan julkista keskustelua saa käydä palvelussa, koska tällaisiin palveluihin liittyy tietoturvahaasteita. Mitään salassa pidettävää Whatsappissa ei ole lupa käsitellä”, valtioneuvoston kanslian tietotoimialajohtaja Max Hamberg sanoi Iltalehdelle vuonna 2020.

Muokkaus 10.2. klo 17.48: Uutiseen on lisätty kommentteja eduskunnan tietohallintotoimiston päällikön Ari Apilolta ja ministeri Lintilältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat