Haavisto IS:n tentissä: Nyt uskon, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä heinäkuun huippukokoukseen mennessä

”Minusta tässä on kaikki elementit pöydällä, mutta vähän diplomatiaa vielä tarvitaan”, sanoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) Ilta-Sanomien vaalitentissä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto.

10.2. 16:28 | Päivitetty 13.2. 8:52

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) uskoo, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä heinäkuussa järjestettävään sotilasliiton huippukokoukseen mennessä.

Haavisto sanoi näin Ilta-Sanomien ja konfliktinratkaisujärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin järjestämässä eduskuntavaalitentissä perjantaina.

”Naton Vilnan-huippukokous on heinäkuussa, ja nyt uskon itse, että Suomi ja Ruotsi siihen mennessä ovat jäseniä. Minusta tässä on kaikki elementit pöydällä, mutta vähän diplomatiaa vielä tarvitaan”, hän sanoi.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointeja odotetaan enää kahdelta Nato-maalta, Turkilta ja Unkarilta.

Haaviston mukaan Turkin aikatauluun voivat vaikuttaa paitsi Turkin toukokuussa järjestettävät vaalit, myös maan viimeaikaiset tuhoisat maanjäristykset. Perjantain tietojen mukaan maanjäristyksissä on kuollut yli 21 000 ihmistä Turkissa ja Syyriassa.

Haavistolta kysyttiin vaalitentissä, miten tilanne voisi ratketa niin, että sekä Turkki että Suomi ja Ruotsi olisivat ratkaisuun tyytyväisiä.

Haaviston mukaan kysymykseen on vaikeaa vastata, sillä neuvottelut ovat vielä käynnissä. Hän kuitenkin totesi, Turkilla on intressi sekä vahvistaa omaa turvallisuuttaan että vahvistaa käsitystä siitä, että maa tukee Naton avointen ovien politiikkaa.

”Minusta Suomi ja Ruotsi itse asiassa ovat jo tehneet kaiken, mitä ovat voineet viime kesänä sovitun yhteisymmärrysasiakirjan puitteissa”, Haavisto sanoi.

Viime aikoina keskustelua on käyty lisäksi siitä, millaisessa aikataulussa Suomen eduskunta käsittelee Nato-lakiesityksen. Perjantaina eduskuntaryhmät näyttivät tulleen siihen tulokseen, että esitys käsitellään vielä nykyisen eduskunnan aikana ennen vaaleja.

Haaviston mukaan tämä on ”sellainen viesti Suomesta, että me olemme tehneet voitavamme”.

Lue lisää: Eduskunnassa muodostumassa konsensus Nato-lain viimeistelystä ennen vaaleja – myös ulkoasiain­valiokunta yksi­mielinen

Oikaisu 13.2.2022 kello 8.52: Ilta-Sanomien lisäksi vaalitentin järjestäjänä toimi konfliktinratkaisujärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat