Opetusministeriö reagoisi oppimis­tulosten laskuun lisäämällä oppituntien määrää perus­koulussa

Avaus sisältyy ministeriön keskiviikkona julkaisemaan virkamiespuheenvuoroon, joka koskee ensi vaalikauden näkymiä ministeriön hallinnonalalla.

Alaluokille ministeriö lisäisi yhden vuosiviikkotunnin, joka voitaisiin paikallisesti kohdentaa koulun tai ryhmän tarpeen mukaan.

15.2. 16:14

Tarkoituksena ei ministeriön mukaan ole lisätä opetukseen uusia sisältöjä vaan vahvistaa oppilaiden perustaitoja. Alaluokilla uusi viikkotunti voitaisiin kohdentaa koulun tai ryhmän tarpeen mukaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö lisäisi oppituntien määrää peruskoulussa. Muutoksen perusteena on oppimistulosten lasku.

Ministeriö lisäisi yläluokille valtakunnalliseen opetuksen minimimäärään yhden vuosiviikkotunnin perustaitojen vahvistamiseen. Alaluokille ministeriö lisäisi yhden vuosiviikkotunnin, joka voitaisiin paikallisesti kohdentaa koulun tai ryhmän tarpeen mukaan. Tarkoituksena ei ole lisätä kouluihin uusia sisältöjä.

Avaus sisältyy ministeriön keskiviikkona julkaisemaan virkamiespuheenvuoroon, joka koskee ensi vaalikauden näkymiä ministeriön hallinnonalalla.

”Eduskunta on edellyttänyt koulutuspoliittisen selonteon yhteydessä, että jokaisen oppilaan perusopetuksen aikana vaadittavien perustaitojen oppiminen varmistetaan”, ministeriö perustelee.

Eduskunta kommentoi selontekoa viime keväänä. Siinä perustaidoiksi lueteltiin esimerkeiksi luku-, kirjoitus- ja laskutaidot.

Ministeriö kiinnittää huomiota siihen, että Suomessa perusopetuksen tuntimäärä on pieni verrattuna muihin Pohjoismaihin tai OECD-maihin.

Vuosiviikkotunti on perusopetuksen jakamiseen käytettävä yksikkö. Se tarkoittaa 38 oppitunnin laajuista opetusjaksoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat