EU vie Puolan oikeuteen EU-lain­säädännön uhmaamisesta

Komission mukaan Puolan perustuslakituomioistuimen linjaukset, joiden mukaan EU-lainsäädäntö on ristiriidassa Puolan perustuslain kanssa, horjuttavat EU:n oikeusvaltio­periaatetta.

EU on toistuvasti varoittanut Puolan pääministeriä Mateusz Morawieckia (kesk.) siitä, että tämän hallituksen päätökset jäytävät oikeusvaltioperiaatetta Euroopassa.

15.2. 18:45

Euroopan komissio aloitti keskiviikkona oikeusmenettelyn Puolaa vastaan Euroopan unionin tuomioistuimessa, tiedottaa komissio. Asiasta raportoi myös uutistoimisto AFP.

Kiista perustuu Puolan perustuslakituomioistuimen toimintaan, jolla se on vaikuttanut kiistävän EU-lain ensisijaisuuden.

Vuonna 2021 Puolan perustuslakituomioistuin totesi kahdessa ratkaisussaan, etteivät kaikki EU:n perussopimusten artiklat olleet yhteensopivia Puolan perustuslain kanssa. Perustuslakituomioistuin päätti, että kaikki EU-tuomioistuimen päätökset Puolan oikeuslaitoksen uudistukseen liittyen ovat maan perustuslain vastaisia.

Linjausta on kutsuttu ”oikeudelliseksi Polexitiksi”, jossa Polexit viittaa Puolan EU-eroon.

Lue lisää: Puolan perustus­laki­tuomio­istuin: Osa EU-lain­säädännöstä risti­riidassa maan perustus­lain kanssa

EU on varoittanut Puolan pääministeriä Mateusz Morawieckia ja Puolan hallitusta siitä, että linjaus horjuttaa EU:n oikeusvaltioperiaatetta. EU:n mukaan sen lainsäädännön ensisijaisuus varmistaa, että lakia sovelletaan samoin ympäri unionia.

”EU-lainsäädännön tulee olla yhtä lailla pätevää kaikkialla unionin alueella”, sanoo komission varapuheenjohtaja Věra Jourová viestipalvelu Twitterissä.

EU on aiemminkin ollut kiistoissa Puolan perustuslaki­tuomioistuimen kanssa. EU:n mukaan tuomioistuin vaarantaa Puolan tuomiovallan riippumattomuuden ja ulottaa hallituksen vaikutuksen tuomioistuimiin.

Puola maksaa jo nyt miljoona euroa päivässä sakkoa sen vuoksi, ettei se ole onnistunut tekemään EU-tuomioistuimen vaatimia muutoksia tuomareihin kohdistuviin kurinpidollisiin toimiin. Yhteensä sakkoa on kertynyt 440 miljoonaa euroa.

”Komissio on myös sitä mieltä, ettei perustuslaki­tuomioistuin enää täytä riippumattoman ja puolueettoman tuomioistuimen, joka perustettiin aiemmalla lainsäädännöllä, vaatimuksia”, sanoo komissio.

Puolan oikeusministeri Zbigniew Ziobro kutsui haastetta kiristykseksi ja syytti komissiota Saksan kanssa veljeilystä Puolan itsenäisyyden jäytämiseksi ja keskusjohtoisen liittovaltion perustamiseksi. Puolan EU-ministeri Szymon Szynkowski vel Sek kuitenkin sanoi Puolan olevan valmis vuoropuheluun komission kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat