HS:n tentissä vain Marin eri mieltä ydinvoiman lisä­rakentamisesta – Näin hän perusteli

Sdp:n Sanna Marinin mukaan ydinvoima ei tee autuaaksi. Kokoomuksen Petteri Orpon mielestä tekee.

15.2. 20:59

HS:n keskiviikkona järjestämässä ilmasto- ja luontoaiheisessa tentissä pääministeri, Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin oli ainoa, jonka näkemys ydinvoiman lisärakentamisesta poikkesi muiden mukana olleiden puheenjohtajien kannasta.

Puheenjohtajilta kysyttiin, pitäisikö hallituksen myöntää lupa uudelle ydinvoimalalle, jos sellaista haetaan.

Kokoomuksen Petteri Orpo, perusuomalaisten Riikka Purra, keskustan Annika Saarikko, vihreiden Maria Ohisalo, vasemmistoliiton Li Andersson, Rkp:n Anders Adlercreutz ja kristillisdemokraattien Sari Essayah nostivat kaikki vihreän kortin kyllä-vastauksen merkiksi.

Marin ei halunnut ottaa asiaan ehdotonta kantaa.

”En minä ole valmis antamaan tässä kaikenkattavaa, minkälaiselle hankkeelle tahansa lupaa”, Marin sanoi.

Hänen kantansa riippuisi hankkeesta.

”Ainakin minä haluan pitää ydinturvallisuudesta kiinni. Ei ydinvoimakaan ole ongelmatonta. Se on myös kohtuullisen kallis ratkaisu”, hän sanoi.

”Ei ydinvoima meitä autuaaksi tee”, Marin tiivisti.

”Kyllä se vähän niin on, että se osaltaan tekee autuaaksi”, vastasi kokoomuksen Orpo. Orpon mukaan ydinvoimaa tarvitaan paitsi koska se ei tuota ilmastoa lämmittäviä päästöjä myös vetytalouden takia.

Orpon mukaan kokoomus haluaa mahdollistaa pienydinvoimaloiden rakentamisen. Hän katsoi myös, että Suomessa ydinvoiman turvallisuudesta on turha olla huolissaan, jos viranomaiset ovat luvat antaneet.

Tentin järjestäjät olivat kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF, Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto (Sitra). Helsingin Sanomat vastasi tentin sisällöstä: puheenjohtajia tenttasivat HS:n toimittajat Marko Junkkari ja Petja Pelli.

Lue lisää: Purra jäi monessa asiassa yksin HS:n luonto­tentissä – yhdestä asiasta kaikki puolue­johtajat olivat samaa mieltä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat