”Lyödään kättä päälle ja sovitaan tässä”, sanoi Ohisalo – Saarikko ja Ohisalo kiistelivät ilmasto­ruoka­ohjelmasta

Nykyhallituksen on ollut tarkoitus laatia ilmastoruokaohjelma, jossa olisi asetettu tavoitteeksi lihan syömisen vähentäminen. Ohjelmaa ei ole näkynyt.

15.2. 21:21

Kysymys siitä, pitäisikö valtion ohjata suomalaisia kohti kasvisruokavaliota, jakaa puolueiden puheenjohtajia voimakkaasti.

Puoluejohtajat ottivat kysymykseen kantaa HS:n vetämässä vaalitentissä keskiviikkona. Tentin järjestäjät olivat kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF, Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto (Sitra).

Neljän puheenjohtajan mielestä suomalaisia pitäisi ohjata kohti kasvisruokavaliota. He ovat Li Andersson (vas), Maria Ohisalo (vihr), Riikka Purra (ps) ja Sanna Marin (sd).

Ohisalon mielestä kasvispainotteisen ruokavalion yleistyminen olisi yksi ratkaisu esimerkiksi Saaristomeren ongelmiin.

”Lihantuotanto kuormittaa kasvistuotantoa enemmän Itämertakin”, Ohisalo sanoi tentissä.

Perussuomalaisten Purra puolestaan sanoi, ettei ”voi mitenkään kannattaa” esimerkiksi kouluihin pakollisia kasvisruokapäiviä, mutta valtiokin voi kannustaa kasvisruokavalioon. Purra on itse kasvissyöjä.

”Olen omalla esimerkilläni ja kannustavuudellani, juon niitä hassunnäköisiä vihreitä mehuja smoothieita, saanut huomattavasti levitettyä kasvisruokailua ja kiinnostusta kasvisvaihtoehtoon minun ympärilläni”, Purra sanoi.

Lue lisää: Purra jäi monessa asiassa yksin HS:n luonto­tentissä – Koko tentti nyt katsottavissa

Nykyhallituksen oli tarkoitus laatia ilmastoruokaohjelma, jossa olisi asetettu tavoitteeksi lihan syömisen vähentäminen.

Ilmastoruokaohjelmaa ei kuitenkaan ole nähty. Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) on sanonut, että ohjelmaa tuskin tulee erimielisyyksien vuoksi. Keskusta ei halua kirjata ohjelmaa määrällistä tavoitetta lihansyönnin vähentämisestä.

Samaa viestiä toisti vaalitentissä Annika Saarikko (kesk).

”En vain usko sellaiseen politiikkaan, jossa täältä sanottaisiin ylhäältä, että me kiellämme lihansyönnin tai määrittelemme sille prosenttiosuuden.”

Saarikko korosti, kuinka Suomessa on jo tälläkin hetkellä käytössä ravintosuositukset. Hänen mukaansa niiden opastama terveellinen ruokavalio on itse asiassa samankaltainen kuin ilmaston kannalta hyvä ruokavalio.

Ohisalo sanoi keskustelun saaneen suhteettoman mittakaavan ja Saarikko oli samaa mieltä.

”Mutta jos Annika tässä sanoo, että ravitsemussuositukset käyvät, niin lyödään kättä päälle ja sovitaan tässä, että se ohjelma tulee siltä pohjalta”, Ohisalo sanoi.

Ohisalon mielestä edes ravitsemussuositusten mukainen ohjelma ei näytä käyvän keskustalle. Saarikon viesti oli, että ravitsemussuositukset ovat jo olemassa.

Kokoomuksen Orpon mielestä kasvisruoan yleistyminen on edistynyt hyvin markkinoiden voimin, ilman valtion puuttumista asiaan. Hänen mukaansa asia ei ratkea sillä, että ”tehdään jokin laki, jolla päätetään, mitä kukakin saa syödä”. Ohisalo huomautti, että tällaista lakia ei ole esitetty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat