Ministeri Lintilä: Whatsapp-tiliä ei ollut kaapattu, mutta en lähettänyt viestiä itse

Lintilän mukaan on mahdollista, että hänen Whatsapp-tiliään ”rinnakkaiskäytettiin” jollain toisella laitteella.

16.2. 12:30 | Päivitetty 16.2. 12:43

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) eduskuntapuhelimen Whatsapp-tiliä ei ollut kaapattu. Lintilä kertoi eduskunnan tietohallinnon selvityksen tuloksesta eduskunnassa torstaina.

Lintilän numerosta lähetettiin viikko sitten keskustan sisäiseen ryhmään viesti, jossa pilailtiin pääministeri Sanna Marinin (sd) ja kansanedustaja Matias Mäkysen (sd) kustannuksella. Ministeri sanoi silloin puhelimensa tulleen kaapatuksi. Torstaina Lintilä kuvasi sanavalintaansa ylireagoinniksi.

Hän vakuutti silti yhä, että on puhunut totta eikä ole lähettänyt viestiä itse. Ministerin mukaan on mahdollista, että hänen Whatsapp-tiliään käytettiin jollain toisella laitteella.

”Tilin rinnakkaiskäyttöä ei voida poissulkea. Asiantuntijat tietävät, mitä se tarkoittaa, eli kysykää heiltä. Mutta ilmeisesti qr-koodien avulla se onnistuu verrattain helposti. Keskusteluissa selvisi, että tili voi olla avattuna pitkiäkin aikoja”, Lintilä sanoi.

Lintilä ei halunnut arvioida, kuka toinen henkilö olisi hänen Whatsapp-tiliään saattanut käyttää ja miten tili tarkalleen olisi päätynyt toisen henkilön käyttöön. Hän ei muistinsa mukaan ole avannut tiliä rinnakkaiskäyttöön esimerkiksi perheenjäsenilleen.

Lintilän mukaan eduskuntapuhelin oli hänen takkinsa taskussa viestin lähettämisen aikaan.

”Tulemme käymään keskustelun [Whatssappin omistajan] Metan ja todennäköisesti myös poliisin kanssa. Lokitiedot on käytännössä nyt saatava. Ilman niitä ei voi todentaa rinnakkaiskäyttöä.”

Meemi eli pilailukuva Marinista ja Mäkysestä oli Lintilälle entuudestaan tuttu, sillä hän oli vastaanottanut sen jo aiemmin. Keskustan sisäiseen ryhmään hän oli lähettänyt edellisen kerran viestin lokakuussa.

Rikosilmoitusta tapauksesta ei ole tehty. Se kuitenkin saatetaan tehdä, jos se esimerkiksi nopeuttaa lokitietojen saamista, Lintilä sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat