Suomen sähköyhtiöt tuskin tulevat laskemaan kalliimpien määräaikaisten sähkösopimusten hintoja kesken sopimuskauden, arvioi Energiateollisuus ry:n sähkömarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.
”Tulokset olisivat yritysten talouden kannalta murhaavan pahoja”, hän perustelee.
Energiateollisuus on energia-alan etujärjestö, joka edustaa sähkön tuottajien lisäksi myös sähkön myyjiä.
Salomaan mukaan yhtiöt ovat isoilta osin jo sitoutuneet maksamaan myymiensä määräaikaisten sopimusten sähköstä tietyn hinnan futuurisopimusten kautta.
Sähköjä myyvät yhtiöt varmistavat tiedossa olevaa tulevaa sähkönhankintaansa futuurisopimuksin. Kun suomalaiset loppuvuodesta tekivät pahimman sähköhuolen aikaan kalliita määräaikaisia sopimuksia, silloin myös nuo futuurit olivat kalliita.
Jos hintaa nyt määräaikaisten sopimusten ottajille laskettaisiin kesken sopimuskauden, se tarkoittaisi Salomaan mukaan monessa tapauksessa yhtiöille sähkön myymistä tappiolla.
”Se hinta on suojattu [futuureja ostamalla] silloin, kun sopimukset on tehty. Varsinkaan niillä sähkön myyjillä, joilla ei ole omaa sähköntuotantoa, ei ole mahdollisuutta tuntuvaan vastaantuloon.”
Kysymys kalliista määräaikaisista sopimuksista nousi esiin maanantaina, kun eduskunnan talousvaliokunta käsitteli talven sähkölaskuista kuluttajille maksettavia hyvityksiä.
Lue lisää: Yli 90 euron sähkölaskuja hyvittävä tuki eteni eduskunnassa – maksut voivat myöhästyä
Valiokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoi tiedotteessa koko valiokunnan vetoavan yhtiöihin, jotta ne kohtuullistaisivat kalleimpia määräaikaisia sopimuksia.
”Suomessa on sopimusvapaus ja tehdyt sopimukset ovat sitovia, mutta yhtiöillä on mahdollisuus ja myös velvollisuus oma-aloitteisesti kantaa yhteiskuntavastuuta ja tulla ihmisiä vastaan”, kokoomuspoliitikko vetosi tiedotteessa.
Grahn-Laasonen mainitsi valiokunnan saamaan selvityksen, jonka mukaan noin 130 000 asuntokuntaa on tehnyt sopimuksen aikana, jolloin hinnat olivat yli 30 senttiä kilowattitunnilta.
Helsingin kaupungin omistama Helen tarjosi elokuussa ”edullista” päiväsähköä hintaan 32,22 senttiä kilowattitunnilta, jos asiakas sitoutui sopimukseen kahdeksi vuodeksi. Nyt halvimmat määräaikaiset sopimukset ovat 11 sentin luokkaa.
Moni kotitalous ajatteli vielä alkutalvesta, että kalliskin määräaikainen sopimus on parempi kuin heittäytyminen pörssisähkön varaan. Sopimuksia tehtiin vuodeksi tai jopa kahdeksi vuodeksi.
Keski-Euroopan kaasuvarastot ovat täyttyneet, talvi on ollut lauha ja kuluttajat ovat oikeasti onnistuneet säästämään energiaa. Kaikki tämä on pitänyt sähkökatkot ja hirmuhinnat loitolla.
Samalla on noussut harmitus loppuvuodesta solmituista sopimuksista. Nyt määräaikaisia sopimuksia saa jo 11 sentin hintaan.
Lue lisää: Sähkön hinta laskee – halvin määräaikainen sopimus enää vähän yli 11 senttiä
Salomaa muistuttaa, että sopimuksista on pidetty kiinni myös toiseen suuntaan. Osa kuluttajista on saanut nauttia hyvinkin halvoista määräaikaisista sopimuksista, eivätkä yhtiöt niiden hintoja korottaneet, kun sähkön hinta alkutalvesta nousi.
Poliitikot vetosivat yhtiöihin myös toisessa asiassa. Talousvaliokunta ehdottaa, että kaikilla alueilla pitäisi jatkossa aina olla tarjolla pörssisähkön lisäksi myös muita sähkösopimuksia. Ehdotus sisältyy valiokunnan mietintöön sähkömarkkinalain muuttamisesta.
”Pörssisähkösopimus ei sovi kaikille. Siksi on tärkeää varmistaa, että vastaisuudessakin on tarjolla myös vakaan hinnan sähkösopimuksia. Kuluttajia ei voi yksin asettaa kantamaan sähkön hintariskiä”, Grahn-Laasonen sanoi tiedotteessa.
Salomaa myöntää, että loppuvuodesta moni yhtiö joutui tilanteeseen, jossa ne eivät uskaltaneet enää tarjota määräaikaisia sopimuksia, kun futuurien hinnat nousivat niin korkeiksi ja epävarmuus talven sähkönhinnoista kasvoi.
Osa yhtiöistä jatkoi määräaikaisten sopimusten tarjoamista, vaikka hinnat nousivatkin hurjiksi. ”Osa tarjosi, kun ihmiset niitä niin kovasti halusivat.”
Salomaan mukaan itsenäiset sähkönmyyntiyhtiöt, joilla ei ole sähköntuotantoa, ovat olleet ”kauttaaltaan jo vuosia tappiollisia”. Niistä ei hänen mukaansa ole kuluttajien tässä tilanteessa kuluttajien auttajiksi jo tehtyjä sopimuksia muuttamalla.
”Rohkenen tässä heittää palloa poliitikkojen suuntaan takaisin”, Salomaa toteaa.
Oikaisu 21.2. kello 11.25: Talousvaliokunta ehdottaa, että kaikilla alueilla pitäisi jatkossa olla tarjolla myös muita kuin pörssisähkösopimuksia. Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, kyse ei ole toiveesta, vaan ehdotus löytyy valiokunnan mietinnöstä.