Eduskuntavaalien ehdokas­asettelu päättyy tänään

Puolueiden ja valitsijayhdistysten on toimitettava ehdokaslistansa vaalipiirilautakunnille viimeistään kello 16.

Eduskuntatalo kuvattuna syyskuussa 2022.

21.2. 13:33

Kevään eduskuntavaalien ehdokasasettelu päättyy tänään. Puolueiden ja valitsijayhdistysten on toimitettava ehdokaslistansa vaalipiirilautakunnille viimeistään kello 16. Samaan kellonaikaan mennessä on annettava myös ilmoitukset mahdollisista vaaliliitoista ja yhteislistoista.

Ehdokkaat saavat oman numeronsa ensi viikon lopulla, kun lautakunnat vahvistavat ehdokasasettelun ja laativat ehdokaslistojen yhdistelmän, johon otetaan arvotussa järjestyksessä kaikkien puolueiden ja valitsijayhdistysten ehdokkaat.

Eduskuntavaaleissa ehdokkaita voivat asettaa puoluerekisteriin merkityt puolueet sekä vähintään sadan äänioikeutetun perustamat valitsijayhdistykset.

Kukin puolue voi asettaa kussakin vaalipiirissä enintään 14 ehdokasta tai enintään niin monta ehdokasta kuin vaalipiiristä valitaan edustajia, jos vaalipiiristä valitaan enemmän kuin 14 edustajaa.

Vaalipiirien paikkamäärä riippuu vaalilain mukaan siitä, paljonko kunkin vaalipiirin alueella asuu Suomen kansalaisia.

Suomen suurin vaalipiiri on Uusimaa, josta valitaan 37 kansanedustajaa. Manner-Suomen pienin vaalipiiri taas on Lappi, josta valitaan kuusi edustajaa.

Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019 kansanedustajan paikkaa tavoitteli kaikkiaan 2 468 ehdokasta.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa kotimaassa keskiviikkona 22. maaliskuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat