Kansalaisaloite eheytys­hoitojen kriminalisoinnista jämähti edus­kuntaan, valio­kunta lopetti asian käsittelyn

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi (kesk) kertoo, että eheytyshoitojen kieltoa esittäneen aloitteen käsittely päättyi useista syistä.

Syyskuussa 2011 eheytymisilta järjestettiin Jyväskylän vapaakirkossa.

22.2. 15:32

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti tiistaina, että niin sanottujen eheytyshoitojen kriminalisointiin tähdänneen kansalaisaloitteen käsittely valiokunnassa päättyy. Asia ei siis tule etenemään lainsäädännöksi tällä vaalikaudella.

Eheytyshoidoilla ja -terapioilla tarkoitetaan hoitomuotoja, joilla tähdätään sukupuoli-identiteetin tai seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen.

Tähän viittaa myös eduskuntaan vuonna 2021 jätetyn kansalaisaloitteen nimi: Ehjänä syntynyt. Usein hoitoja perustellaan uskonnollisilla syillä.

Valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi (kesk) kertoo, että kansalaisaloitteen käsittely päättyi useista syistä.

”Ensimmäinen syy on se, että aika loppui kesken”, Lohi sanoo. Eduskunnan kausi päättyy ja uudet vaalit järjestetään huhtikuussa.

”Toinen syy on se, että meidän piti ensin käsitellä hallituksen esitykset”, Lohi sanoo.

Valiokuntaa kuormitti istuntokauden loppumetreillä runsaasti muun muassa vammaispalvelulaki.

Lue lisää: Valiokunta teki vammais­palvelu­lain uudistukseen ”poikkeuksellisen paljon” muutoksia

Virallisemmin käsittelyn loppumisen syyksi valiokunnan pöytäkirjaan kirjattiin, että ”niin kutsuttujen eheytyshoitojen kriminalisointi ei kuulu sosiaali- ja terveysvaliokunnan toimialaan”.

Lohen arvion mukaan eduskunnan täysistunto olisi voinut halutessaan lähettää aloitteen mieluummin lakivaliokunnalle käsittelyyn.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ehti järjestää asiantuntijoiden kuulemisia aiheesta useaan otteeseen. Lausuntoja antoivat muun muassa oikeusministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö, psykologit ja psykiatrit sekä kristilliset sielunhoitoterapeutit.

”Näissä kuulemisissa kävi ilmi, että kriminalisointi olisi hyvin ongelmallista ja myös se, että aloite ei oikeastaan ole valiokunnan toimialaa”, Lohi sanoo.

Kansanedustaja Markus Lohi (kesk)

Oliko siis niin, että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa koettiin, että periaatteellista aloitetta oli mahdotonta viedä lainsäädännön tasolle?

”Henkilökohtaisesti voin sanoa, että vaikka olisimme edenneet aloitteen kanssa, meidän olisi se pitänyt hylätä. Aloite ei ollut valmis. Asia olisi vaatinut perusteellista selvittelyä”, Lohi sanoo.

Eheytyshoitojen kiellolle löytyi eduskunnasta kannatusta.

Uutissuomalaisen tekemässä kyselyssä syksyllä 2021 kokoomus, perussuomalaiset, liike Nyt sekä kaikki hallituspuolueet keskustaa lukuun ottamatta vastustivat eheytyshoitoja. Pian kyselyn jälkeen myös keskusta asettui hoitojen kieltämisen puolelle.

Kun kansalaisaloite esiteltiin vuonna 2021, rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen totesi Helsingin Sanomille, että Suomessa on perinteisesti vältetty lainsäädäntöä, jossa rajoitetaan täysikäisten osallistumista heille vahingolliseen toimintaan.

”Lisäksi rikoslain laajentamisessa on tärkeää arvioida tarkasti, onko se välttämätöntä vai voiko asiaan puuttua muiden lainkohtien puitteissa”, apulaisprofessori sanoi tuolloin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat