Kokoomus ehdottaa, että tulevaisuudessa Postista irrotettaisiin erillisiä yhtiöitä eikä se enää jakelisi postia. Puolue haluaa ”avata postimarkkinat muuttuneessa maailmassa”.
Ehdotus on osa kokoomuksen eduskuntaryhmän torstaina julkaisemaa markkina- ja kilpailupoliittista ohjelmaa.
Tällä hetkellä Posti on valtion täysin omistama julkinen osakeyhtiö. Kokoomus ehdottaa, että nykyisestä Postista irrotettaisiin kaksi uutta yhtiötä.
Valtion omistuksessa puolue säilyttäisi uuden erityistehtäväyhtiön, joka vastaisi postin keräämisestä ja lajittelusta joko omana toimintanaan tai ostopalveluilla. Yhtiön nimeksi kokoomuksen ehdotus on ”Suomen Posti-infra Oy”.
Kokoomus irrottaisi myös paketti- ja rahtilogistiikasta vastaavan yhtiön. Sen tehtävänä olisi tuottaa voittoa omistajille, ja se toimisi täysin vapailla markkinoilla. Puolueen mielestä valtio voisi luopua yhtiön omistuksesta ”jollain aikataululla”.
Postin jakelu ostettaisiin ehdotuksen mukaan alueittain vapailla markkinoilla olevilta yrityksiltä.
Kokoomus perustelee ehdotustaan sillä, että kirjepostin määrä vähenee, mutta pakettien ja verkkokaupan kysyntä kasvaa jatkuvasti.
Puolueen mukaan kirjepostin jakamiseen liittyy yhteiskunnallisen arvon tuottamista, mutta pakettien jakaminen on hyvin kilpailtua ja kansainvälistä liiketoimintaa. Kokoomuksen mielestä Posti osallistuu kilpailluille markkinoille yleispostin monopolinsa suojissa.
”Postin asema markkinoilla onkin hyvin erilainen kuin kilpailijoidensa, ja samaan aikaan Postilla ei ole intressiä tehostaa monopolin suojissa tapahtuvia toimintojaan”, ohjelmassa sanotaan.
Ohjelman mukaan postimarkkinoiden uudistaminen täytyy tehdä niin, että kaikki palvelut ovat mahdollisimman edullisia, luotettavia ja turvallisia asiakkaille sekä kustannustehokkaita yhteiskunnalle.
Postimarkkinoiden uudistaminen on yksi ohjelman lukuisista ehdotuksista kilpailun edistämiseksi eri aloilla.
Kokoomus tavoittelee muun muassa junaliikenteen avaamista kilpailulle, rahapeleissä lisenssimalliin siirtymistä, Alkon monopolin purkamista ja kilpailun lisäämistä apteekkialalla.
Puolue haluaa myös esimerkiksi selvittää kartellien kriminalisoinnin mahdollisuutta, nostaa seuraavan hallituksen yhdeksi kärkihankkeeksi ”sääntelynpurkuohjelman” ja parantaa maankäytön ja rakentamisen markkinaehtoisuutta.