Henki­rikoksesta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen tuomittu pyrkii eduskuntaan

Lahtelainen Samuel Gryning on tuomittu vankeuteen myös törkeästä pahoinpitelystä ja hän on syyllistynyt muun muassa huumerikoksiin.

Lahtelainen juontaja, somevaikuttaja ja kansalaistoimittaja Samuel Gryning pyrkii eduskuntaan Hämeen vaalipiirissä.

24.2. 13:38

Hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta tuomittu lahtelainen Samuel Gryning, 41, pyrkii eduskuntaan. Suomen kansa ensin -puolueen sitoutumattomien listalla oleva Gryning on tuomittu myös törkeästä pahoinpitelystä, joka on tehty hätävarjelun liioitteluna sekä muun muassa huumerikoksista.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Gryningin henkirikoksesta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen lokakuussa 2011. Törkeästä pahoinpitelystä hän sai korkeimman oikeuden tuomion joulukuussa 2020. Tuomio oli kolme vuotta ja kuusi kuukautta vankeutta.

Tuomiot ovat lainvoimaisia.

Suomen kansa ensin (SKE) on perustettu vuonna 2017 ja rekisteröitynyt puolueeksi vuonna 2018. Puolue kertoo verkkosivuillaan, että sen päämääränä on ”turvallinen ja asumisen arvoinen Suomi suomalaisille”.

Henkirikoksesta tuomittuja pyrkii luottamustoimiin hyvin harvoin. Helsingin Sanomien tiedossa ei ole muuta eduskuntaan pyrkinyttä ehdokasta, jolla olisi henkirikostausta.

Sen sijaan kunnanvaltuustoon ja aluevaltuustoon on ollut pyrkijöitä henkirikostaustalla, kertoo Iltalehti.

HS on selvittänyt vaalien ehdokkaiden ja valittujen rikostaustoja vuodesta 2017, koska ehdokkaat tai puolueet eivät tuo yleensä vapaaehtoisesti taustojaan äänestäjien tietoon. Helsingin Sanomat selvittää myös tämän kevään eduskuntavaalien ehdokkaiden taustoja, jotta äänestäjät voivat tehdä äänestyspäätöksensä mahdollisimman kattavien tietojen perusteella.

Lue lisää: Äänestyspäätöstä voi verrata asuntokauppaan – piilevät viat on syytä selvittää ennen kaupantekoa

Aiempien selvitysten mukaan raskaimmasta rikoksesta on tuomittu Paavo Väyrysen Terve Helsinki -ryhmittymän joukoissa ollut mies. Hän pyrki kuntavaaleissa vuonna 2017 Helsingin valtuustoon sen jälkeen, kun hänet oli tuomittu tapon yrityksestä ja laittomasta uhkauksesta kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan.

Samassa selvityksessä tuli esiin myös toinen tapon yritys: Vasemmistoliiton ehdokas oli tuomittu nuorena henkilönä tehdystä tapon yrityksestä kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Samuel Gryning kommentoi henkirikoksesta ja väkivaltarikoksesta saatua tuomiota sanomalla, että niillä ”ei ole käytännössä mitään merkitystä eduskuntavaaliehdokkuuteen liittyen”.

”Mun historiani ei minua ihmisenä määrittele mitenkään. Viimeisimmästä [tuomiosta] on jo muutama vuosi aikaa ja rangaistus on suoritettu”, Gryning sanoo.

Kirjoitat vaalikampanjasi esittelyissä, että eduskunta tarvitsee nyt suuren ”siivouksen”. Mitä se tarkoittaa?

”Eduskunnassa täytyy poistaa nykyiset edustajat ja tilalle pitää saa edustajat, jotka eivät halua tehdä rikoksia”, Gryning selvittää. Hänen mielestään tällaisia ”rikoksia" ovat muun muassa kansainvälisten järjestöjen kuten Naton etujen ajaminen sekä suomalaisten rokottaminen koronavirusta vastaan.

Gryning vakuuttaa, että hän on kertonut rikoksistaan puolueelle. Myös äänestäjät ovat Gryningin mukaan saaneet tiedot.

"Youtube-kanavaltani saatavissa on kaikki totuus taustoistani”, hän vakuuttaa.

Gryningin kahta väkivaltarikostuomiota yhdistää se, että molemmissa tekovälineenä oli keittiöveitsi ja uhrina oli mies.

Molemmissa tapauksissa tuomiota lieventävänä perusteena oli hätävarjelun liioittelu. Hätävarjelun liioittelu tarkoittaa sitä, että hätävarjelun rajat on puolustustilanteessa ylitetty.

Lain mukaan oikeudettoman hyökkäyksen torjumiseksi tarpeellinen puolustusteko on hätävarjeluna sallittu, mutta hätävarjelun rajoja ei saa ylittää.

Kansallismielinen puolue Suomen kansa ensin (SKE) tavoittelee eroa Euroopan unionista ja eurosta sekä vastustaa Natoa. Puolue marssi itsenäisyyspäivänä Oulussa vuonna 2018.

Tutun miehen kuolemaan johtaneessa tapahtumasarjassa hätävarjelun rajat oli ylitetty, oikeus katsoi.

Gryningin kertoman mukaan tapahtumat käynnistyivät, kun hän heräsi alkoholin käyttöä sisältäneen yön jälkeen alaston mies päällään. Käräjäoikeuden mukaan Gryningillä oli tilanteessa oikeus puolustaa itseään seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaukselta.

Oikeuden mukaan puolustautumiseen olisi kuitenkin riittänyt se, että Gryning heitti miehen pois sängystä. Veitsen käyttäminen ei enää ollut tarpeellista, oikeus katsoi.

Gryning itse muisti oikeudessa lyöneensä vain kerran veitsen suoraan uhrin kurkkuun. Ruumiinavauspöytäkirjan mukaan uhrissa oli 23 pistohaavaa ja 12 viiltohaavaa.

Alun perin syyttäjä vaatikin Gryningille rangaistusta murhasta, mutta tuomio tuli hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta.

Toisessakin tapauksessa oli kyse tilanteesta, johon liittyi päihteiden käyttöä.

Tuttu mies oli käynyt Gryningin kimppuun kurkusta kädellään kuristaen. Tämän seurauksena Gryning oli lyönyt miestä leipäveitsellä kaksi kertaa vasemmalle puolelle rintakehään.

Veitsen iskut lävistivät keuhkopussin ja aiheuttivat uhrille ilmarinnan.

Gryning sai käräjäoikeudessa tuomion tapon yrityksestä ja hovioikeudessa sekä korkeimmassa oikeudessa hätävarjelun liioitteluna tehdystä tapon yrityksestä.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Samuel Gryningillä on lainvoimaiset tuomiot myös muun muassa kolmesta huumausaineen käyttörikoksesta, jotka liittyvät amfetamiinin ja metamfetamiinin käyttöön. Vuonna 2011 hän sai 30 päivää vankeutta huumausainerikoksesta, joka liittyi amfetamiinin hallussapitoon itseä ja myyntiä varten.

Vuosina 2018–2019 annetut kolme tuomiota liittyvät moottorikulkuneuvon käyttämiseen päihtyneenä. Viimeisimmän tuomion rattijuoppoudesta kolme kuukautta vankeutta Gryning sai toukokuussa 2019. Tuomio oli kolme kuukautta vankeutta.

”Rikosrekisteriotteesta ilmenee, että vastaaja on syyllistynyt useita kertoja aikaisemmin vastaavaan rikollisuuteen. Asiassa on aihetta soveltaa koventamisperustetta vastaajan aikaisemman rikollisuuden perusteella vastaajalle rangaistusta mitattaessa”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus kirjoitti tuomion perusteluissa.

Oikaisu 24.2.2023 kello 16.20: Oikaistu tieto kunnanvaltuustoon ja aluevaltuustoon pyrkineiden henkirikostaustasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat