Digitaalinen henkilöllisyys ei etene tällä vaali­kaudella

Henkilötunnus olisi muun muassa poistanut tiedon sukupuolesta henkilötunnuksesta.

Digitaalinen henkilöllisyystodistus tulisi passin ja henkilökortin rinnalle, ja sen tarkoitus on parantaa kansalaisen omien tietojen hallintaa.

24.2. 10:30

Hallituksen ajamat esitykset digitaalisesta henkilöllisyydestä ja henkilötunnuksen uudistamisesta eivät etene tällä vaalikaudella.

Syynä on eduskunnan aikataulu.

”Eduskunnan jäljellä oleva toimikausi ei riitä asioiden käsittelemiseen valiokunnassa, mikä tarkoittaa, että seuraava hallitus päättää lakiesitysten edistämisestä. Uusien lakien oli alun perin tarkoitus tulla voimaan syyskuussa 2023”, kertoi valtiovarainministeriö tiedotteessaan perjantaina.

Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd) mukaan uudistuksen tarpeellisuudesta on laaja yhteisymmärrys. Hän toivoo, että seuraava hallitus jatkaa esitysten viemistä eteenpäin.

”Näillä uudistuksilla vahvistetaan suomalaisen yhteiskunnan ihmiskeskeistä digitalisaatiota, helpotetaan arjen asioiden hoitamista ja sujuvoitetaan työperäisen maahanmuuton edistämistä”, Paatero sanoo tiedotteessa.

Esityksen mukaan digitaalinen henkilöllisyystodistus tulisi passin ja henkilökortin rinnalle, ja sen tarkoitus olisi parantaa kansalaisen omien tietojen hallintaa.

Henkilötunnusjärjestelmän uudistamisella luotaisiin edellytykset uuden yksilöintitunnuksen käyttöönotolle, uudelle etärekisteröitymismenettelylle ja mahdollistettaisiin henkilötunnuksen antaminen ulkomaalaisille nykyistä aikaisemmin ja laajemmin sekä poistettaisiin sukupuolitieto henkilötunnuksesta.

Lakiesitykset annettiin eduskunnalle samaan aikaan viime syyskuussa, sillä digitaalisen henkilöllisyystodistuksen ja ulkomaalaisen digitaalinen asiointivälineen ottamiseksi käyttöön tarvitaan uudistuksia myös henkilötunnusjärjestelmään.

Lue lisää: Digitaalinen henkilöllisyys­todistus­uudistus etenee – henkilöllisyyden saattaa pystyä todistamaan kännykällä jo ensi vuonna

Valtiovarainministeriössä selvitetään seuraavaksi sitä, miten asioiden edistämistä jatketaan.

Henkilötunnusjärjestelmän uudistamista koskevan lakiesityksen raukeaminen ei vaikuta henkilötunnusten riittävyyteen. Riittävyys on turvattu pitkälle tulevaisuuteen viime vuonna hyväksytyllä henkilötunnuksen rakenneuudistuksella, valtiovarainministeriö tiedottaa.

Yksi digitaalisen henkilöllisyyden lakiesityksen tavoitteista oli myös luoda edellytykset EU:n digitaaliselle lompakolle. EU:ssa on käynnissä rajat ylittävää sähköistä tunnistamista sekä sähköisiä luottamuspalveluja koskevan eIDAS-asetuksen muuttaminen.

Keskeisin muutos on lainsäädännön luominen uusille eurooppalaisille lompakkosovelluksille. eIDAS-asetuksen muutosten toimeenpano tulee tulevaisuudessa edellyttämään toimenpiteitä myös Suomessa.

EU:n lainsäädäntöehdotuksen mukaan eurooppalaisen lompakkosovelluksen käyttäjän olisi mahdollista sovelluksella osoittaa henkilöllisyytensä sähköisesti, osoittaa itseään koskevia henkilötietoja ja todistuksia sekä tehdä sähköinen allekirjoitus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat