Vihreät haluaa moninkertaistaa merituuli­puistojen määrän

Puolue ehdottaa myös esimerkiksi tukea aurinkopaneeleiden hankkimiseen.

Vihreät haluavat lisää tuulivoimaloita merelle. Kuvassa Reposaaren tuulipuisto Porissa.

27.2. 14:38

Vihreät haluaa moninkertaistaa tuulivoiman tuotannon vuoteen 2035 mennessä. Puolueen tekemien laskelmien mukaan tuulivoimalla tuotettiin Suomessa 8,1 terawattituntia sähköä, ja vuonna 2035 määrän pitäisi olla 100 terawattituntia.

Vihreät haluaa lisätä tuulivoiman tuotantoa etenkin merillä. Puolue vaatii, että Suomen aluevesiltä kartoitetaan merituulivoimalle sopivat alueet, ja ne annetaan nopealla aikataululla tuulivoimayhtiöiden käyttöön.

Erityisen hyvin tuulivoiman tuotantoon sopivat vihreiden mukaan Suomen läntiset merialueet, kuten Ahvenanmaan ympäristö.

Merituulivoiman runsas lisääminen on osa vihreiden energiavisiota, jonka se julkaisi maanantaina. Puolue on tehnyt laskelmat siitä, miten paljon kutakin energiamuotoa täytyy lisätä, jotta Suomi olisi hiilineutraali vuonna 2035.

Vihreiden tekemässä laskelmassa aurinkosähkön tuotanto olisi yli 60-kertaista nykyiseen verrattuna. Auringolla tuotettaisiin 15–20 terawattituntia sähköä.

Puolue kannustaisi ihmisiä aurinkopaneeleiden hankkimiseen laskemalla aurinkopaneelien hankinnan ja asennuksen arvonlisävero nollaan. Vihreät myös tarjoaisivat kuluttajille, pienille ja keskisuurille yrityksille sekä taloyhtiöille valtion takaamia energiaomavaraisuuslainoja muun muassa paneelien hankkimiseen.

Vihreät lisäisi myös pienydinvoiman käyttöä. Puolueen visiossa todetaan, että modulaariset pienydinvoimalat eivät välttämättä ehdi merkittävästi auttaa vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista, mutta ne voivat auttaa sitä seuraavien vuosien hiilinegatiivisuustavoitteiden saavuttamista. Vihreiden tavoite on, että vuoden 2035 jälkeisinä vuosina Suomi on hiilinegatiivinen.

Vihreät luopuisi energiantuotannossa kokonaan turpeesta. Öljystä ja maakaasusta sähkön ja lämmön tuotannossa on puolueen mukaan luovuttava vuoteen 2035 mennessä varavoimaloita lukuun ottamatta. Fossiilisista öljytuotteista liikenteessä vihreät haluavat eroon 2030-luvun loppuun mennessä.

Kivihiilestä Suomessa on jo päätetty luopua vuoteen 2029 mennessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat