Niinistön vieraaksi saapunut republikaani­johtaja: Jos Kiina aseistaisi Venäjää, sillä olisi seurauksia

Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell muistutti Kiinaa siitä, että se on riippuvainen kansainvälisestä kaupasta.

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli amerikkalaisvieraidensa kanssa muun muassa Venäjän hyökkäyksestä, josta tuli perjantaina kuluneeksi vuosi. Kuvassa senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell (vas.) ja presidentti Niinistö Helsingissä perjantaina.

24.2. 16:16 | Päivitetty 24.2. 20:53

Kiina tekisi virhearvion, mikäli se toimittaisi sotilaslennokkeja Venäjälle, sanoo Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell. Hänen mukaansa Venäjän aseistaminen johtaisi seurauksiin.

”Kiinalaiset ovat hyvin riippuvaisia kansainvälisestä kaupasta. Heidän täytyy vakavasti pohtia, haluavatko he lähteä sille tielle ja kärsiä kaikki sen seuraukset. Toivon, että he pysyvät jatkossakin sivussa tästä konfliktista”, McConnell sanoi perjantaina.

McConnell puhui toimittajille Mäntyniemessä, missä hän ja joukko republikaani­senaattoreita tapasi presidentti Sauli Niinistön.

Saksalaislehti Der Spiegel uutisoi torstaina, että Venäjä neuvottelee Kiinan kanssa kamikaze-lennokkien ostamisesta. Lehden mukaan Venäjä keskustelee asiasta kiinalaisen lennokkivalmistajan Bingo Intelligent Aviation Technologyn kanssa.

Lehden mukaan Bingo on valmis tuottamaan sata ZT-180-tyyppisiä lennokkia ja toimittamaan ne Venäjälle huhtikuuhun mennessä. ZT-180-lennokkien uskotaan kykenevän kantamaan 35–50 kilogrammaisia taistelukärkiä.

Kiinalaiset ZT-180-lennokit saattavat muistuttaa iranilaisvalmisteisia Shaheed 136 -lennokkeja, joita Venäjä on ostanut satoja ja käyttänyt hyökkäyksessään Ukrainaa vastaan.

Juuri lennokkien toimittamisen vuoksi länsimaat ovat kiristämässä Iraniin kohdistuvia talouspakotteita. Yhdysvallat asetti maalle uusia vientirajoituksia perjantaina osana suurempaa pakotepakettia. Myös EU on uhannut Irania uusilla pakotteilla.

Osana Venäjän pakotteiden kiristämistä länsimaat alkavat nyt entistä vahvemmin valvoa pakotteiden noudattamista. Länsimaiden huoli on, että kiellettyä läntistä teknologiaa päätyy Venäjälle kolmansien maiden kautta.

Suurten talouksien G7-kokoonpano julkaisi perjantaina, Ukrainan sodan vuosipäivänä, julkilausuman, jossa se varoitti ankarilla seurauksilla maita, jotka auttavat Venäjää pakotteiden kiertämisessä.

Perjantaina Yhdysvallat lisäsi kaksi kiinalaista satelliittiyhtiötä pakotelistalleen Venäjän avustamisen vuoksi.

Ukrainan sodan lisäksi Niinistö ja republikaanivieraat keskustelivat perjantaina Suomen Nato-jäsenyydestä. Kaikki Nato-maat lukuun ottamatta Unkaria ja Turkkia ovat ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset. Turkki on sanonut vastustavansa etenkin Ruotsin jäsenyyttä. Unkari käsittelee hakemuksia maaliskuun alussa.

McConnell puhui luottavaiseen sävyyn siitä, että molempien maiden osalta prosessi saataisiin päätökseen kesään mennessä.

”Toivon, että molemmat maat hyväksytään jäseniksi ennen Vilnan huippukokousta ensi kesänä. Toivon ja odotan, että niin tapahtuu.”

Naton huippukokous pidetään Liettuan Vilnassa 11.–12. heinäkuuta.

Yhdysvaltalaisen median mukaan Yhdysvallat pyrkii taivuttamaan Turkin hyväksymään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ehtona F-16-hävittäjien kaupoille. Mediatietojen mukaan presidentti Joe Bidenin hallinto toivoo, että asekauppa saisi Turkin lopettamaan Naton uusien jäsenten vastustamisen.

McConnell ei perjantaina ottanut kantaa siihen, kannattaako hän hävittäjien myymistä Turkille.

”Kuten sanoin, kannatamme Suomen ja Ruotsin hyväksymistä Naton jäseniksi kesään mennessä. Keskustelut Turkin kanssa ovat käynnissä. Toivon mukaan jäljellä olevat haasteet onnistutaan ratkomaan kesään mennessä”, McConnell sanoo.

McConnellin lisäksi Niinistö tapasi perjantaina Mäntyniemessä myös republikaani­senaattorit Thom Tillisin, Joni Ernstin, Ted Buddin, Katie Brittin ja Pete Rickettsin.

Tiedotustilaisuudessa perjantaina illalla Niinistö kiitteli McConnellia ja Yhdysvaltoja Suomen saamasta tuesta Nato-prosessissa.

Niinistö puhui myös Ukrainan sodasta.

”Ikävä kyllä ratkaisua sodan lopettamiseen ei vielä ole”, Niinistö sanoi.

Hän vakuutti, että laaja, Ukrainalle annettava tuki jatkuu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat