Sdp:n edustajan poissaolo sinetöi saamelais­käräjä­lain kaatumisen: tilalle nousseen keskustalaisen ääni ratkaisi

Sdp:n Tuula Väätäisen tilalle ei tullut myöskään kumpikaan Sdp:n varaedustajista perustuslakivaliokunnassa. Jos joku kolmikosta olisi päässyt paikalle, äänestys olisi saattanut päättyä tasan ja arpa ratkaista.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd), Sdp:n kansanedustaja Tuula Väätäinen ja tämän tilalle perustuslakivaliokunnan kokoukseen noussut keskustan Markus Lohi.

24.2. 17:56

Saamelaiskäräjälain uudistuksen kaatuminen ratkesi lopullisesti yhden Sdp:n edustajan poissaoloon perustuslakivaliokunnan kokouksesta. Valiokunta äänesti perjantaina käsittelyn keskeyttämisestä äänin 9–7.

Lue lisää: Saamelais­käräjä­laki kaatui perustus­laki­valio­kuntaan

Sdp:n Tuula Väätäisen tilalla kokouksessa oli keskustan Markus Lohi, koska sekä Väätäinen että Sdp:n varaedustajat Johannes Koskinen ja Merja Mäkisalo-Ropponen olivat estyneitä. Sen vuoksi kokoukseen pääsi toiseksi suurimman hallitusryhmän varaedustaja eli Lohi.

Perussuomalaiset, kokoomus ja kaksi kolmesta keskustalaisesta äänestivät Lohen esityksestä käsittelyn keskeyttämisen puolesta. Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp olisivat halunneet vielä yrittää saada mietinnön valmiiksi.

Jos Lohen tilalla olisi ollut normaaliin tapaan Sdp:n edustaja, äänet olisivat voineet mennä 8–8. Tällöin arpa olisi ratkaissut, jatketaanko käsittelyä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan yksi keskustan edustaja äänesti perjantaina tyhjää. On mahdollista, että hän olisi toiminut eri tavalla, jos edessä olisi muutoin ollut tasatulos.

Ja vaikka käsittelyä olisikin päätetty jatkaa, ei olisi ollut lainkaan varmaa, että saamelaiskäräjälain uudistusta olisi lopulta eduskunnassa hyväksytty.

HS ei tavoittanut Sdp:n Väätäistä tai varaedustaja Mäkisalo-Ropposta kommentoimaan, mikseivät he olleet kokouksessa. Myöskään perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) ei osaa sanoa, miksi kumpikaan heistä ei päässyt paikalle.

Toinen Sdp:n varaedustaja, Johannes Koskinen, kertoo olevansa Wienissä Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

Koskinen sanoo Sdp:n olleen siinä käsityksessä, että ”lain jarruttajat” voittaisivat äänin 9–8, vaikka kaikki Sdp:n neljä edustajaa olisivat paikalla. Sdp:llä ei siis Koskisen mukaan ollut tietoa siitä, että yksi keskustan edustaja äänestäisi tyhjää.

Hallitus toi pääministeri Sanna Marinin (sd) tahdosta saamelaiskäräjälain uudistuksen syksyllä eduskuntaan hallituskumppani keskustan vastustuksesta huolimatta.

Lue lisää: Pääministeri Marin harmittelee saamelaiskäräjälain kaatumista – Kokoomuksen mielestä syy on hallituksen

Perjantaina Marin harmitteli uudistuksen kaatumista.

”Hallitus antoi lain eduskuntaan määräaikaan mennessä. Lain käsittelylle ei olisi pitänyt olla estettä”, pääministeri kirjoitti Twitterissä.

Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp syyttivät uudistuksen kaatumisesta perussuomalaisia, kokoomusta ja keskustaa.

Perustuslakivaliokunta taas katsoi kannanotossaan, että esityksen asianmukainen käsittely olisi edellyttänyt ”valtiopäivillä vielä käytettävissä olevaa aikaa olennaisesti pidempää ajanjaksoa”.

Marinin puoluetoveri, valiokunnan puheenjohtaja Ojala-Niemelä sanoi, että hallitus antoi esityksen eduskunnalle liian myöhään.

Perustuslakivaliokunnalle oli annettu mietinnön takarajaksi perjantai kello 13. Mietinnön olisi pitänyt valmistua siihen mennessä, jotta laki olisi saatu käsitellyksi ennen ensi viikon perjantaina alkavaa vaalitaukoa.

Alkuperäinen takaraja mietinnölle oli jo maanantaina, joten sen käsittelyyn oli jo kertaalleen saatu lisäaikaa.

Nykyisen eduskunnan hyväksymättä jääneet hankkeet raukeavat vaalitauon vuoksi. Saamelaiskäräjälakia ei siis uudisteta tällä vaalikaudella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat