Saarikko ja Ohisalo ottivat yhteen perus­suomalaisten Tynkkysen kanssa: ”Tässä ihmis­kuvat erottuvat”

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoi olevansa huolissaan siitä, että evankelis-luterilainen kirkko on muuttumassa punavihreäksi.

Kirkon järjestämään keskustelutilaisuuteen osallistuivat Li Andersson (vas), Sirpa Paatero (sd), Maria Ohisalo (vihr), Annika Saarikko (kesk), Henrik Wickström (r), Sari Essayah (kd), Petteri Orpo (kok) ja Sebastian Tynkkynen (ps).

28.2. 15:45 | Päivitetty 28.2. 18:25

Suhtautuminen kirkon arvoihin ja kehitysyhteistyö herättivät kiivasta keskustelua tiistaina, kun puolueiden edustajat osallistuivat evankelis-luterilaisen kirkon järjestämään arvokeskusteluun Helsingin Tuomiokirkon kryptassa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen erottui muista, kun hän paneelissa arvosteli kirkon poliittisia näkemyksiä. Tynkkynen sanoi surevansa esimerkiksi sitä, että kirkko haluaisi kasvattaa kehitysavun määrärahoja.

”Toivon, että kirkosta ei tulisi tällainen punavihreitä komppaava kirkko, vaan kirkko voisi olla kaikkien kirkko. Meillä on myöskin erilaisia puolueiden jäseniä, kirkon jäseniä, jotka kannattavat hyvin toissijaisia leikkauskohteita kuin te”, Tynkkynen sanoi.

Puheenvuoroon vastasivat arvostellen vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Ohisalon mielestä perussuomalaisten näkemykset ovat ristiriitaisia, sillä puolue sanoo avun olevan tehokkainta maahanmuuton sijaan ihmisten lähtömaissa, mutta haluaa leikata kehitysyhteystyön rahoitusta.

Saarikko puolestaan sanoi hämmentyneensä siitä, että kirkkoa nimitetään punavihreäksi.

”Tässä ihmiskuvat myös erottuvat. Se työ, mitä kirkko tekee, se perustuu lähimmäisenrakkauteen ja käsitykseen jakamattomasta ihmisarvosta”, Saarikko sanoi.

Saarikko totesi samalla, että kaikessa kehitysyhteistyössä ei ole onnistuttu. Hän sanoi, ettei pidä perussuomalaisten tarjoamasta maailmankuvasta, jossa ihmisyyden arvo ei olisi täysin jakamaton.

”Enkä myöskään siitä tavasta, jolla kirkkoa siitä tässä keskustelussa leimataan.”

Keskustan Annika Saarikko kirkon keskustelutilaisuudessa tiistaina.

Tynkkynen vastasi kritiikkiin myöhemmin.

”Perussuomalaisille ihmisarvo on jakamaton. Tässä kollega puhui valitettavasti muunneltua totuutta”, Tynkkynen sanoi.

Tynkkysen mukaan puolue kannattaa humanitaarista kriisiapua paikan päällä kohteissa. Saarikko viittasi Suomeen tulleiden ukrainalaisten pakolaisten määrään, mutta Tynkkysen mukaan perussuomalaisten mielestä kaikki ukrainalaiset pakolaiset ovat tervetulleita Suomeen.

Poliitikoilta kysyttiin tilaisuudessa myös, mikä on heidän oman puolueensa tärkein arvo, jonka puolesta he haluavat toimia politiikassa.

Kokoomuksen Petteri Orpon vastaus oli vapaus ja vastuu. Keskustan Saarikko halusi nostaa esiin ylisukupolvisuuden ajatuksen. Sosiaalidemokraattien Sirpa Paatero vastasi tasa-arvon.

Vihreiden Ohisalo sanoi, että kaiken tekemisen keskiössä on oltava sen, että meillä on vain yksi maapallo. Vasemmistoliiton Li Andersson sanoi puolueensa tärkeimmiksi arvoiksi oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah sanoi, että eurooppalaisen kristillisdemokratian ytimessä on Raamatusta nouseva kristillinen ihmiskuva, jossa ihminen on vapaa ja vastuullinen.

Perussuomalaisten Tynkkysen mukaan häneen puolueensa on kristillissosiaalinen ja korostaa lähimmäisenrakkautta. Rkp:n Henrik Wickström nosti arvoista esiin yhdenvertaisuuden.

Oikaisu 28.2. kello 18.25: Sebastian Tynkkysen mukaan perussuomalaisten mielestä kaikki ukrainalaiset pakolaiset, eivät kaikki pakolaiset, ovat tervetulleita Suomeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat