Linja-autoalan mahdollisella lakolla olisi tuntuvia vaikutuksia erityisesti paikallis­liikenteessä

Työriidan sovittelu jatkuu maanantaina. Lakon on ilmoitettu alkavan keskiviikkona aamuyöllä ja päättyvän seuraavan viikon perjantaina.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) alueella mahdollisella lakolla olisi tuntuvat vaikutukset.

26.2. 15:17

Keskiviikkona mahdollisesti alkavalla linja-autoalan lakolla voisi olla merkittäviä vaikutuksia bussiliikenteeseen. Autoliikenteen Työnantajaliiton (ALT) toimitusjohtaja Mari Vasarainen sanoo STT:lle, että lakko vaikuttaisi toteutuessaan erityisesti eri kaupunkien paikallisliikenteessä.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) alueella mahdollisella lakolla olisi tuntuvat vaikutukset, arvioi HSL:n viestinnän asiantuntija Sari Kotikangas. Hänen mukaansa vielä ei pystytä sanomaan, seisauttaisiko lakko HSL:n bussiliikenteen kokonaan vai ei.

”Hirveän tärkeisiin menoihin kannattaa varmistaa oma kuljetus jollain toisella tavalla, jos on bussiliikenteestä täysin riippuvainen”, Kotikangas kertoo.

HSL päivittää tilannetietoa lakon vaikutuksista verkkosivuilleen. Vuorojen peruutuksista pyritään lisäämään tietoa HSL:n reittioppaaseen.

Toteutuessaan lakko vaikuttaisi paikallisliikenteeseen useassa muussakin kaupungissa. Esimerkiksi Tampereella lakko pysäyttäisi yli puolet Nyssen linja-autoliikenteestä. Lakon piirissä olisivat Länsilinjat, Paunu, Pirkanmaan Tilausliikenne ja Pohjolan Liikenne. Tampereen joukkoliikenne kertoo verkkosivuillaan, ettei se pysty takaamaan lakisääteisten koulukuljetusten toteutumista mahdollisen lakon aikana.

Mahdollisen lakon vaikutukset myös esimerkiksi Jyväskylässä olisivat merkittäviä. Lakon aikana suurin osa Linkki-paikallisliikenteen vuoroista jäisi ajamatta. Myös Kotkan paikallisliikenteessä mahdollisen lakon vaikutukset olisivat huomattavia.

Sen sijaan kaukoliikenteen puolella lakon vaikutus ei olisi niin suuri, arvioi ALT:n toimitusjohtaja Vasarainen.

”Suurimpana (lakko)listalla on Onnibus”, hän sanoo.

Onnibusin hallituksen puheenjohtajan Jyrki Vainionpään mukaan ei ole mahdollista etukäteen tietää varmasti, mitkä vuorot lakon vuoksi peruttaisiin.

”Jos lakko alkaa, sillä on laajat vaikutukset Onnibusin ja muidenkin Koiviston auto -konsernin yhtiöiden toimintaan. Ennakoitavissa on, että paljon kuljettajia jää silloin töistä pois”, sanoo Vainionpää.

Onnibusin kotisivuilla julkaistun tiedotteen mukaan yhtiö on keskeyttänyt lippujen ennakkomyynnin osalle bussivuoroista. Yhtiö lupaa hyvitystä asiakkaalle, jos lippu on ostettu ja bussimatka peruuntuu lakon vuoksi.

Pohjois-Suomen laskettelukeskuksiin kulkemiseen lakolla ei pitäisi olla suurta vaikutusta, sillä laskettelukeskuksiin liikennöidään pitkälti tilausajoilla. Ruka-Kuusamo Matkailu -yhdistyksen toiminnanjohtaja Mats Lindfors kertoo, että suurin osa liikenteestä on suorahankintoja.

Myös Kittilän lentokentältä Ylläkselle liikennöivästä Ylläs Expressistä kerrotaan, että asiakkaita todennäköisesti pystytään palvelemaan mahdollisesta lakosta huolimatta.

Linja-autoliikenteen ja huoltokorjaamoiden työriitaa sovitellaan seuraavan kerran maanantaina.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) on jättänyt varoituksia lakoista, jotka alkavat ensi viikon keskiviikkona, jos sopua ei synny. Linja-autoalalla lakko alkaisi keskiviikkona 1. maaliskuuta kello 3 ja päättyisi perjantaina 10. maaliskuuta kello 3.

Lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on pyrkinyt vauhdittamaan linja-autohenkilökunnan palkkaneuvotteluja omalla lakkovaroituksella. JHL:n ilmoittama lakko Helsingin Bussiliikenne -yhtiön työpaikoilla alkaisi 1. maaliskuuta, eikä sen päättymistä ole ilmoitettu.

STT:n työryhmä: Anniina Korpela, Eeva Nikkilä-Kiipula, Elina Korkee, ja Elias Peltonen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat