Liike Nyt esitteli leikkaus­listansa: 600 miljoonaa euroa kehitysavusta, 400 miljoonaa euroa yritystuista

Liike Nyt esimerkiksi purkaisi Veikkauksen ja Alkon monopolit, sallisi nuuskan myynnin ja laskisi äänestysikärajan 16 vuoteen.

Liike Nytin puheenjohtaja ja ainoa kansanedustaja on Harry Harkimo.

27.2. 14:52

Liike Nyt julkaisi lauantaina eduskuntavaaliohjelmansa, jossa se lupaa muun muassa tasapainottaa julkisen talouden ja ohjata rahaa perusterveydenhuoltoon ja vanhuspalveluihin.

Puolue korosti tiedotteessaan, että se haluaa panna Suomen julkisen talouden kuntoon muita puolueita nopeammin ja selkeämmin.

”Valtion menoja on pystyttävä priorisoimaan. Vaikka kuinka kivaa se olisikin, niin kaikille ei voida jakaa kaikkea. Vastuuttoman talouspolitiikan on loputtava”, ohjelmassa kirjoitetaan.

HS käy puolueen ohjelman läpi seitsemän kysymyksen avulla.

Millaista Suomea puolue tavoittelee?

Liike Nyt haluaa, että suomalaiset saisivat elää kehittyvässä ja hyvinvoivassa yhteiskunnassa. Puolue korostaa olevansa vaihtoehto ”vanhoille puolueille”.

”Vallan menetyksen pelossa kukaan ei kanna vastuuta ja uskalla korjata rakenteita. Liikkeelle poliittisen toiminnan tarkoituksena on yhteisten asioiden hoitaminen”, ohjelmassa kirjoitetaan.

Minkä pitää muuttua?

Liike Nyt haluaa panostaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon, koulutukseen sekä lasten ja nuorten hyvinvointiin. Lisäksi puolue haluaa edistää investointeja Suomeen, parantaa työn ja yrittämisen kannattavuutta ja osallistaa kansalaisia paremmin mukaan päätöksentekoon.

Puolue tavoittelee työllisyysasteen nostamista 85 prosenttiin ja Suomen talouden saamista tasapainoon ensi hallituskauden aikana.

Liike Nyt ei tue Suomen nykyistä tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2035.

Miten muutos tehdään?

Liike Nyt esimerkiksi purkaisi yleissitovan työehtosopimusjärjestelmän, porrastaisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja ulottaisi sen kaikille ja poistaisi opintotuen tulorajat.

Puolue laskisi hyvinvointialueiden määrän viiteen niin, että vanhustenhoito ja sosiaalitoimi jätettäisiin nykyisille 21 alueelle. Puolue ajaa perhelääkärimallia, Kela-korvausten nostamista sekä hoitajille parempia palkkoja ja työoloja.

Liike Nyt myös purkaisi Veikkauksen ja Alkon monopolit, sallisi nuuskan myynnin ja laskisi äänestysikärajan 16 vuoteen.

Mikä on kallein lupaus?

Kuten muutkaan puolueet, Liike Nyt ei juuri esitä lupauksilleen hintalappuja. Kalliilta kuulostaa esimerkiksi lupaus yritysten verotuksen laskemisesta.

”Investointien edistämiseksi Liike Nyt esittää, että yrityksen tuloksesta ei tarvitse maksaa veroja, jos yritys tekee investointeja.”

Mistä rahat otetaan?

Liike Nytin vaaliohjelma sisältää monista muista puolueista poiketen kattavan listan leikkauksista ja veronkorotuksista. Puolue esittää 3,26 miljardin euron sopeutuksia vaalikauden ensimmäiselle vuodelle.

”Sen pidemmälle ei voi vielä edetä ennen kuin tiedämme, missä tilanteessa talous vuoden päästä on”, sanoo puolueen puheenjohtaja Harry Harkimo tiedotteessa.

Liike Nyt leikkaisi esimerkiksi kehitysavusta 600 miljoonaa euroa, asumistukimenoista 400 miljoonaa euroa, yritystuista 400 miljoonaa euroa, valtion hallinnosta 300 miljoonaa euroa, ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta porrastamisen avulla 200 miljoonaa euroa ja 150 miljoonaa euroa Yleisradiolta.

Puolue havittelisi lisää verotuloja esimerkiksi sokerin, tupakan ja alkoholin haittaveroilla ja nuuskan myynnistä sekä verottamalla ammattiyhdistysten jäsenmaksuja ja työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen sijoitustuottoja.

Liike Nyt lupaa, että se ei leikkaa sosiaali- ja terveydenhoidosta eikä koulutuksesta.

Mikä on puolueen yllättävin avaus?

Liike Nyt tavoittelee Suomeen perustuslakituomioistuinta. Tällä hetkellä perustuslakivaliokunta tarkastaa ennakkoon lakiesitysten perustuslainmukaisuuden.

Monissa muissa maissa on perustuslakituomioistuin, jonne voi valittaa jälkikäteen.

”Poliitikkojen ei kuulu vastata kansalaisten perusoikeuksien toteutumisen turvaamisesta, vaan sen tulee olla ei-poliittisten asiantuntijoiden tehtävänä”, ohjelmassa kirjoitetaan.

Mikä on ohjelman runollisin virke?

”Jos mikään ei muutu, niin mikään ei muutu.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat