Linja-autoalan työ­riitaan ei sopua maanantaina – lakko uhkaa alkaa keskiviikkona

Lakoilla voisi olla merkittäviä vaikutuksia bussiliikenteeseen erityisesti kaupunkien paikallisliikenteessä.

Toteutuessaan linja-autoalan lakolla voisi olla merkittäviä vaikutuksia muun muassa Helsingin linja-autoliikenteeseen. Kuvassa joukkoliikennevälineitä Helsingin Sörnäisissä vuonna 2021.

27.2. 3:19 | Päivitetty 27.2. 16:18

Linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamoiden työriitaa soviteltiin jälleen maanantaina. Sopua ei löytynyt, ja sovittelu jatkuu tiistaina, kertoo valtakunnansovittelija Anu Sajavaara Twitterissä. Neuvotteluosapuolina ovat Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT) sekä Autoliikenteen työnantajaliitto (ALT).

Jos sopua ei synny, AKT:n ilmoittama linja-autohenkilökunnan lakko on alkamassa keskiviikkona aamuyöllä. Sen on ilmoitettu jatkuvan ensi viikon perjantaihin.

Lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on pyrkinyt vauhdittamaan linja-autohenkilökunnan palkkaneuvotteluja omalla lakkovaroituksellaan. JHL:n ilmoittama lakko Helsingin Bussiliikenne -yhtiön työpaikoilla alkaisi niin ikään keskiviikkona, eikä sen päättymistä ole ilmoitettu.

Lakoilla voisi olla merkittäviä vaikutuksia bussiliikenteeseen erityisesti kaupunkien paikallisliikenteessä. Esimerkiksi Helsingin seudun liikenteestä (HSL) on arvioitu, että vaikutukset olisivat tuntuvia.

Tampereella lakon arvioidaan toteutuessaan pysäyttävän yli puolet Nyssen linja-autoliikenteestä. Vaikutukset olisivat merkittäviä myös esimerkiksi Jyväskylän ja Kotkan paikallisliikenteessä.

AKT on jättänyt lakkovaroituksia myös muista ensi viikon keskiviikkona mahdollisesti alkavista lakoista. Ne koskevat muun muassa kuorma-autoalaa, säiliöautoalaa ja terminaalitoimintaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat