Turkkilaismedia: Turkki suhtautuu edelleen kielteisesti Ruotsin jäsenyyteen

Aiemmin maanantaina Turkin ulkoministeri kertoi, että neuvottelut Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä jatkuvat 9. maaliskuuta.

Neuvottelut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnista jatkuvat 9. maaliskuuta, Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi tiedotus­tilaisuudessa.

27.2. 10:09 | Päivitetty 27.2. 12:22

Turkki sanoo, että Nato-neuvottelut Ruotsin ja Suomen kanssa jatkuvat 9. maaliskuuta, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi aiemmin viime viikolla, että Turkin, Ruotsin ja Suomen Nato-neuvottelut jatkuvat maaliskuun puolivälissä. Myös Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kertoi aiemmin Turkin vahvistaneen uusien neuvottelujen aloittamisen maaliskuussa.

Nyt neuvottelujen jatkumisen päivämäärä vaikuttaa varmistuneen.

”Kokous pidetään 9. maaliskuuta”, Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi tiedotus­tilaisuudessa AFP:n mukaan.

Maanantaina Turkki ilmaisi kuitenkin jälleen turkkilaislehti Hürriyet Daily Newsin mukaan suhtautuvansa kielteisesti Ruotsin Nato-jäsenyyteen. Ulkoministeri Çavuşoğlu totesi myös, että Turkki voi ratifioda Suomen jäsenyyden erikseen.

”Nämä kaksi maata ovat sitoutuneet liittymään Natoon. Emme voi sanoa ’kyllä’ Ruotsin Nato-jäsenyydelle ennen kuin näemme näiden sitoumusten täyttymisen”, Çavuşoğlu sanoi turkkilaislehden mukaan lehdistötilaisuudessa Ankarassa.

”Presidenttimme on sanonut avoimesti, että suhtaudumme myönteisemmin Suomen jäsenyyteen. Voimme erottaa ja vahvistaa heidän [Suomen ja Ruotsin] tapauksensa. Mutta meidän on mahdotonta hyväksyä Ruotsin hakemusta ennen kuin he täyttävät sitoumukset.”

Turkki ilmoitti noin viikko sitten, että jäsenyysneuvotteluja Ruotsin ja Suomen kanssa kanssa jatketaan maaliskuussa.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysneuvottelut ottivat alkuvuodesta takapakkia, kun äärioikeistolainen Rasmus Paludan poltti muslimien pyhän kirjan Koraanin Turkin suurlähetystön edustalla Ruotsissa 21. tammikuuta.

Tämän jälkeen Turkki ilmoitti, ettei se toistaiseksi suostu neuvottelupöytään Suomen ja Ruotsin kanssa.

Turkki on Unkarin lisäksi ainoa 30:stä Naton jäsenvaltiosta, joka ei vielä ole ratifioinut viime toukokuussa hakemuksensa jättäneiden Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä. Myös Unkari on toistuvasti lykännyt asian käsittelyä.

Viime viikolla Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kansliapäällikkö Gergely Gulyás sanoi, että äänestys Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista Unkarin parlamentissa saattaa venyä maaliskuun lopulle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat