Kokoomuksen johto ei kerro, kannattiko puolue kaatunutta saamelais­käräjälakia vai ei

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja kansanedustaja Heikki Vestman eivät ota kantaa esimerkiksi niin sanotun lappalaiskriteerin poistoon. Saamelaiskäräjälain uudistusta yritetään uudestaan ensi vaalikaudella.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen eduskunnan täysistunnossa helmikuun 10. päivänä.

27.2. 18:41

Kokoomuksen johto ei kerro, kannattiko oppositiopuolue saamelaiskäräjälain uudistusta hallituksen esittämässä muodossa vai ei.

Uudistus kaatui eduskunnan perustuslakivaliokuntaan perjantaina. Valiokunta äänesti kokoomuslaisten, perussuomalaisten ja keskustalaisten äänillä 9–7, ettei sillä ole ajanpuutteen vuoksi edellytyksiä saada mietintöä valmiiksi.

"Hallituksen esitys tuli liian myöhään. Jos, siis jos, olemme seuraavassa hallituksessa vastuuta kantamassa, niin tämä asia pitää katsoa kaikkien eri mieltä olevien osapuolten kanssa”, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.

Mykkänen ei ota kantaa siihen, olisiko esitys sisältönsä puolesta käynyt kokoomukselle.

Hallitus toi esityksen syksyllä erimielisenä eduskuntaan. Erimielisyys koski ennen kaikkea sitä, kenellä on oikeus tulla merkityksi saamelaiskäräjien vaaliluetteloon ja siten äänestää saamelaiskäräjien vaalissa.

Laista olisi poistettu niin kutsuttu lappalaiskriteeri, joka takaa pääsyn luetteloon vanhan maa-, veronkanto- tai henkikirjan merkinnän pohjalta. Kriteerin perusteella saamelaiskäräjien vaaliluetteloon voidaan hyväksyä henkilöitä, joita kaikki saamelaiset eivät katso saamelaisiksi.

Keskusta vastusti esitettyä lappalaiskriteerin poistoa. Saamelaiskäräjät kuitenkin tuki hallituksen esitystä äänin 15–3. Keskustan vaatimat muutokset olisivat todennäköisesti johtaneet siihen, että esitys ei olisi enää käynyt saamelaiskäräjien enemmistölle.

Mykkänen ei kerro, mitä mieltä kokoomus on lappalaiskriteerin poistosta. Hän vetoaa uudestaan siihen, että hallitus toi esityksen eduskuntaan erimielisenä ja liian myöhään.

”Uudistukseen tarvitaan ennen kaikkea riittävän laaja hyväksyntä niiltä ihmisiltä, joita tämä arkielämässä koskee. Siis saamelaisiksi itsensä kokevilta ja saamelaisten kotiseutualueen muilta asukkailta. Lisäksi tarvitaan riittävä eduskunnan tuki riittävän ajoissa. En lähde tämän tarkemmin spekuloimaan”, Mykkänen sanoo.

Perustuslakivaliokunnan kokoomuslainen kansanedustaja Heikki Vestman sanoo Mykkäsen tavoin, ettei valiokunnalla ollut riittävästi aikaa asian käsittelyyn. Tämän valiokunta myös totesi yksimielisessä kannanotossaan.

Vestmankaan ei ota kantaa esityksen sisältöön tai niin sanottuun lappalaiskriteeriin.

”Kyseessä oli hallituksen esitys, joka ajanpuutteen vuoksi raukesi. Me [kokoomus] emme olleet sitä valmistelemassa. Ensi vaalikaudella valmistelu pitää tehdä huolella. Tällaiseen prosessiin ei sovi, että me nyt rupeaisimme ottamaan kantaa lain sisältöön”, Vestman sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat