Naton Stoltenberg: ”Putin ei valmistaudu rauhaan, hän valmistautuu sotimaan lisää”

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vieraili tiistaina Suomessa.

28.2. 3:52 | Päivitetty 28.2. 16:21

Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat tapaavat Brysselissä ensi viikolla, kertoi Suomessa tiistaina vieraillut sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

”Viestini on, että molemmat, Suomi ja Ruotsi ovat toteuttaneet sen, mitä lupasivat Turkille kolmikantaisessa sopimuksessa viime kesäkuussa Madridissa. Joten nyt on aika ratifioida ja toivottaa Suomi ja Ruotsi täysin jäseniksi”, Stoltenberg sanoi.

Suomi ja Ruotsi odottavat edelleen Turkin ja Unkarin hyväksymisiä Nato-jäsenyyksilleen. Stoltenberg toisti viestinsä myöhemmin ja kohdisti sen myös Unkarille.

”Aika on tullut. Suomi täyttää kaikki kriteerit ja niin myös Ruotsi.”

Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyden edistäminen on tärkeää Natolle ja myös hänelle itselleen henkilökohtaisesti.

Stoltenberg vieraili Suomessa osana Pohjoismaisen Työväenliikkeen yhteistyökomitea Samakin vuosikokousta, joka järjestettiin tiistaina Helsingissä.

Stoltenberg sanoi tilaisuuteen kuuluneessa paneelikeskustelussa, että ensi viikon tapaaminen kolmen maan välillä on tärkeä siksi, että keskustelu jatkuu.

”Kokous ei takaa sitä, että saisimme läpimurtoa, mutta se on alusta edistää keskusteluja Turkin, Ruotsin ja Suomen välillä.”

Stoltenbergiltä kysyttiin, mikä sitten olisi tae läpimurrosta. Hän toisti, että ratkaisu on kiinni Unkarista ja Turkista.

Stoltenberg muistutti lisäksi siitä, että viime kesänä kaikki Nato-maat kutsuivat Suomen ja Ruotsin Naton jäseniksi. Hänen mukaansa on tärkeää, että Suomi ja Ruotsi ovat nyt Naton tarkkailijajäseniä ja esimerkiksi maiden integroituminen sotilasliittoon on edennyt.

”En sano, että meidän ei pitäisi nyt rentoutua ja olla kiirehtimättä kahta viimeistä ratifiointia. Mutta sanon vain, että meidän pitäisi välttää sitä ansaa, että kuvailemme todellisuutta pimeämpänä kuin se on. Me olemme tulleet pitkälle ja saamme kaksi viimeistä ratifiointia.”

Stoltenberg piti kokouksessa iltapäivällä puheen turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Hänen mukaansa Venäjän presidentti Vladimir Putin näyttää jatkavan hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

”Putin ei valmistaudu rauhaan, hän valmistautuu sotimaan lisää”, Stoltenberg sanoi puheessaan.

Stoltenberg sanoo kuulleensa huolia siitä, että tuki Ukrainalle aiheuttaisi eskalaation riskiä. Hänen mukaansa riskitöntä vaihtoehtoa ei kuitenkaan tällä hetkellä ole.

”Suurin riski kaikista on, jos presidentti Putin voittaa Ukrainassa. Jos hän voittaa, se osoittaa autoritäärisille johtajille, että aggressio voittaa, ja että voimankäytöstä palkitaan.”

Stoltenbergin mukaan Ukrainan tukeminen ei siis ole vain moraalisesti oikein vaan myös lännen oman turvallisuuden kannalta tärkeää.

Stoltenberg käsitteli puheessaan myös omaa suhdettaan Venäjään vuosien saatossa. Hän sanoi uskoneensa monien muiden tavoin kylmän sodan jälkeen, että Venäjään voitaisiin rakentaa parempia suhteita.

”Ja uskon edelleen, että se oli oikein tehty, tarttua siihen historialliseen hetkeen, jotta olisimme rakentaneet parempaa turvallisuutta Euroopassa yhdessä Venäjän kanssa”, hän sanoi.

Stoltenbergin mukaan Venäjän Putin ei kuitenkaan suostunut yhteistyöhön ja dialogiin.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) osallistui kokoukseen. Marin sanoi tiedotustilaisuudessa ennen kokousta, että Suomen ja Ruotsin ratifioinnit ovat nyt Turkin ja Unkarin käsissä. Hän sanoi, ettei ole kuullut Unkarilta mitään erityisiä ehtoja ratifioinnille.

”He eivät ole kertaakaan sanoneet, että meidän jäsenyyshakemuksillemme olisi mitään ehtoja. Päinvastoin he ovat sanoneet hyvin suoraan, että he ratifioivat, mutta se vie aikaa.”

Marinin mukaan ratifiointien venyminen on taakka koko Natolle sekä rasite Naton avoimien ovien politiikalle ja uskottavuudelle.

Samakin kokoukseen osallistuivat myös Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, Ruotsin Magdalena Andersson ja Islannin Guðmundur Árni Stefánsson.

Stoltenberg sanoi lisäksi tapaavansa tiistaina presidentti Sauli Niinistön ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr).

Lue lisää: Turkkilaismedia: Turkki suhtautuu edelleen kielteisesti Ruotsin jäsenyyteen

Lue lisää: Stoltenberg: Suomi, Ruotsi ja Turkki jatkavat Nato-neuvotteluja maaliskuussa

Juttua muokattu 28.2. kello 15.45: Ennakkotiedoista poiketen Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Saksan Spd-puolueen puheenjohtaja Lars Klingbeil eivät osallistuneet kokoukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat