Linja-autoalan työriitaan ei sopua, lakko alkaa

HSL-alueen busseista yli 90 prosenttia pysähtyy keskiviikkona lakon vuoksi.

Linja-autoalan lakolla voisi olla merkittäviä vaikutuksia erityisesti kaupunkien paikallisliikenteessä. Kuvassa linja-auto Helsingin keskustassa Elielinaukiolla 27. helmikuuta.

28.2. 6:18 | Päivitetty 28.2. 19:19

Linja-autoalan työriidassa ei päästy sopuun tiistaina. Näin ollen linja-autohenkilökunnan lakko alkaa huomenna keskiviikkona kello 3.00 aamuyöllä.

Sovittelija Jukka Ahtela kertoi asiasta Twitterissä.

Ammattiliitto AKT:n ilmoittaman lakon on määrä jatkua ensi viikon perjantaihin saakka.

”Nyt ei puhuta vain rahasta vaan haetaan korjausta linja-autonkuljettajien epäinhimillisiin työpäiviin”, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo tiedotteessa.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) busseja liikennöivät lakkoon menossa olevat yritykset ovat Helsingin Bussiliikenne, Nobina Oy, Pohjolan liikenne ja Savonlinja. Näiden yritysten liikennöimät HSL-linjat kattavat yli 90 prosenttia HSL-alueen bussiliikenteestä. Valtaosa alueen bussiliikenteestä siis pysähtyy keskiviikkona aamuyöllä lakon vuoksi.

Tampereella lakko pysäyttää yli puolet bussiliikenteessä. Lakon piirissä ovat Länsilinjat, Paunu, Pirkanmaan Tilausliikenne ja Pohjolan Liikenne.

Lakko vaikuttaa myös Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin bussiliikenteeseen, ja lukuisat vuorot jäävät ajamatta.

Alla olevasta grafiikasta näet kaikki lakon piirissä olevat yhtiöt sekä linja-autovuorot, joihin lakko vaikuttaa Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Sovittelussa oli tiistaina myös muita AKT:n sopimusalojen työriitoja.

Valtakunnansovittelijan toimisto ilmoitti illalla, että kaikki kuorma-autoalaa, terminaalitoimintaa sekä säiliö- ja öljytuotealaa koskevan työriidan osapuolet ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tänään antaman sovintoehdotuksen.

”Olemme tyytyväisiä sopimukseen. Se, mennäänkö sopimustasossa yli tai alle muiden alojen sopimusten, ei ole missään vaiheessa ollut AKT:n kannalta tärkein asia. Olennaista on, että pääsemme sopimukseen, joka jäsenillemme sopii”, AKT:n Kokko sanoo tiedotteessa.

Ahtausalan työriidan sovittelu puolestaan jatkuu keskiviikkona. Ahtaajat ovat olleet lakossa lähes kaksi viikkoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat