Hoitajien palkan­korotuksista jälleen kiistaa: määrä­aika umpeutui, neuvottelut jatkuvat

Kunta-alan osapuolet eivät päässeet yhteiseen näkemykseen palkankorotuksista määräaikaan mennessä.

Hoitajien palkankorotukset tälle vuodelle ovat vielä kysymysmerkki. Kuvassa hoitohenkilökuntaa Jorvin sairaalassa.

28.2. 15:12

Osapuolet eivät päässeet yhteisymmärrykseen kunta-alan tämän vuoden palkankorotuksista määräpäivään mennessä.

Alan sopimukset koskevat yli 400 000 palkansaajaa kunnissa ja hyvinvointialueilla eli esimerkiksi hoitajia, opettajia ja lääkäreitä.

Ammattiliitot kertovat, että ne jatkavat neuvotteluja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) kanssa perjantaina.

Viime keväänä syntyneessä sopimuksessa on määritelty, että vuoden 2023 palkankorotustasosta olisi pitänyt päästä yksimielisyyteen tiistaihin eli helmikuun loppuun mennessä.

”Tähän mennessä ei tullut valmista, mutta sopijaosapuolet ovat päättäneet yhteisesti jatkaa neuvotteluita”, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoo HS:lle.

Kunta-alalle syntyi viime vuonna työtaisteluiden jälkeen palkkaratkaisu, jossa palkankorotukset on sidottu kolmeen verrokkisopimukseen.

Kunnissa ja hyvinvointialueilla palkat nousevat saman verran kuin teknologiateollisuudessa, kemianteollisuudessa ja kuorma-autoalalla keskimäärin.

Tämän lisäksi viisivuotinen palkkaohjelma tuo päälle vielä viiden prosenttiyksikön korotukset.

Sopimukseen on kuitenkin tehty perälautakirjaus, jonka mukaan korotuksien yksityiskohdista neuvotellaan erikseen, mikäli verrokkialoilla palkat nousevat enemmän kuin 1,9 prosenttia. Juuri näistä neuvotteluista on nyt kyse.

Kuorma-autoalalle sopua ei ole vielä saatu aikaiseksi. Esimerkiksi teknologiateollisuuteen sovittiin tälle vuodelle 3,5 prosentin palkankorotuksesta ja 400 euron kertaerästä. Kokonaiskustannusvaikutus on täten 4,5 prosenttia, mikä on 2,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin kunta-alan sopimuksessa oletettu taso.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n ja akavalaisia korkeakoulutettuja neuvotteluissa edustavan Jukon puheenjohtaja Katarina Murto sanoo lähtevänsä siitä, että ”kytkös toteutetaan”.

Tällä hän viittaa siihen, että verrokkialojen palkankorotukset toteutuisivat myös kunta-alalla.

”Mutta tähän liittyy aika paljon yksityiskohtia, emmekä siksi ole vielä päässeet ratkaisuun”, hän sanoo.

Yrittääkö työnantaja nyt päästä irti sopimuksesta, kun korotukset ovatkin korkeahkoja?

”Kyllä meidän tahtotilana on löytää neuvotteluteitse ratkaisu. En lähde avaamaan yksityiskohtia, kun kaikki on vielä auki.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat