Ahtaajien lakko on pysäyttänyt tehtaita

Ahtaajien työriidan osapuolet olivat palaamassa sovittelupöytään keskiviikkona iltapäivällä. UPM:llä seisoo lakon takia kolme painopaperitehdasta. Myös Stora Ensosta ja Metsä Groupista kerrotaan, että tuotantoa on lakon vuoksi ajettu alas useilla laitoksilla.

Konttinostureita kuvattiin Vuosaaren satamassa Helsingissä 20. helmikuuta.

1.3. 14:02

Kaksi viikkoa kestänyt ahtaajien lakko on saanut useita suuryhtiöitä pysäyttämään tuotantoaan, koska vientiin meneviä tuotteita ei saada lähtemään.

UPM:llä seisovat lakon takia Kaukaan, Kymin ja Rauman painopaperitehtaat. Samoin Stora Ensosta ja Metsä Groupista kerrotaan, että tuotantoa on lakon vuoksi ajettu alas useilla laitoksilla.

Metsäteollisuuden lisäksi vaikutukset ulottuvat myös muille aloille. Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehdas on joutunut pysäyttämään tuotannon viime viikon maanantaina.

Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen kertoi STT:lle, että varastotilat ovat lakon takia täyttyneet. Härkönen vahvisti Ylen tiedon, että Varkauden kartonkitehtaan toiminta on lakon takia keskeytetty.

”Valitettavasti olemme joutuneet lakon vuoksi ajamaan tuotantoa alas useilla paikkakunnilla Suomessa, koska emme pysty toimittamaan asiakkaille heidän tilaamiaan tuotteita”, Härkönen sanoi.

Satamavarastoista ei ole lakon takia apua, koska myös niiden toiminta on lakon takia pysähdyksissä. Stora Ensossa toivotaan nopeaa loppua työriidalle.

”Pahimmillaan tilaukset perutaan ja siirretään toisille maille, eli kyllä tämä on Suomen kilpailukyvylle erittäin ikävä asia”, Härkönen sanoi

Metsäyhtiöt eivät kerro tarkemmin satamalakon ja sen aiheuttamien tuotantokeskeytysten taloudellisista vaikutuksista tai suljetuista laitoksista.

Valmet Automotiven autotehtaalta ei nyt saada toimitettua valmiita Mercedes-Benz A-sarjan autoja, eikä maahan saada tuotua valmistuksessa tarvittavia komponentteja. Tehtaalla ei ole kuitenkaan jouduttu lakon takia lomauttamaan ketään, ja tuotantoa ei olla lakon takia menettämässä.

”Työvuoroja, joita ei nyt pystytä tekemään, on siirretty myöhempiin ajankohtiin”, kertoi viestintäpäällikkö Mikael Mäki.

Koko yhtiön toimintaa Suomessa ei ole jouduttu keskeyttämään.

”Akkutehtaat Uudessakaupungissa ja Salossa toimivat ihan normaalisti edelleen.”

Ahtausalan työriidassa osapuolet olivat palaamassa sovittelupöytään jälleen keskiviikkona iltapäivällä. Työriidan osapuolet ovat Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja työnantajia edustava Satamaoperaattorit.

Ahtaajien lakko on nyt kestänyt tasan kaksi viikkoa. Sille ei ole määritelty takarajaa. Lakko on hiljentänyt satamat ja siten pysäyttänyt suuren osan Suomen tavaraviennistä ja -tuonnista.

Työriitaa soviteltiin edellisen kerran sunnuntaina iltamyöhään asti. AKT on hylännyt kiistassa jo kaksi sovintoesitystä.

AKT on sanonut tavoittelevansa aloilleen neuvotteluratkaisuja, joilla reaalipalkka ei pienene, vaan ostovoima säilyy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat