Tiktokin käyttö saa jatkua eduskunnassa – moni parlamentti on kieltänyt sovelluksen vakoiluriskin vuoksi

”Emme me nyt ihan noin vain voi lähteä käytössä olevia sovelluksia estämään” eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoo.

Eduskunta ei ainakaan vielä kiellä Tiktok-sovelluksen käyttöä kansanedustajilta ja muilta eduskunnan työntekijöiltä.

28.2. 18:44

Eduskunta ei ainakaan vielä kiellä Tiktok-sovelluksen käyttöä kansanedustajilta ja muilta eduskunnan työntekijöiltä. Tiktok on sosiaalisen median palvelu, jossa käyttäjät jakavat lyhyitä videoita.

Tanskan parlamentti pyysi tiistaina jäseniään poistamaan laitteiltansa kiinalaisomisteisen Tiktokin ”vakoiluriskin takia”. Myös Euroopan parlamentti kieltää sovelluksen käytön jäseniltään, kertoi uutistoimisto Reuters tiistaina iltapäivällä.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoo, että eduskunnassa seurataan etenkin muiden Pohjoismaiden parlamenttien päätöksiä asiasta tarkasti. Ainakaan vielä Suomi ei kuitenkaan seuraa Tanskan esimerkkiä.

”Ei olla vielä siinä vaiheessa. Tiktok on monen mielestä käyttökelpoinen sovellus. Emme me nyt ihan noin vain voi lähteä käytössä olevia sovelluksia estämään. Siihen tarvitaan painavat perusteet”, Rauhio perustelee.

Hänen mukaansa Tanskan parlamentista tiedustellaan todennäköisesti virkateitse, miksi sovelluksen käyttö siellä kiellettiin.

Lue lisää: Tanskan ja Euroopan parlamentit kehottavat jäseniään poistamaan Tiktokin

Tanskan kansankäräjien kanslia suositti Tiktokin poistamista Tanskan kyberturvallisuuskeskuksen suosituksesta.

”Nyt kun kyberturvallisuuskeskuksen mukaan Tiktokin käyttämiseen liittyy vakoiluriski, sopeudumme tähän”, sanoi kansankäräjien puhemies Søren Gade tiedotteessa.

Tanskan kyberturvallisuuskeskus on uutistoimisto AFP:n mukaan seurannut Euroopan komission linjaa. Viime viikolla komissio ilmoitti, että se kieltää henkilökuntaansa käyttämästä Tiktok-sovellusta virallisissa laitteissa sellaisissa henkilökohtaisissa laitteissa, joihin on asennettu virallisia sovelluksia.

Yhdysvalloissa Valkoinen talo antoi maanantaina valtion virastoille kolmekymmentä päivää aikaa poistaa sovellus valtion laitteilta. Valkoinen talo asetti näin aikarajan kongressin viime kuussa säätämälle ja presidentti Joe Bidenin allekirjoittamalle laille, joka estää kiinalaisomisteisen sovelluksen käyttöä valtion laitteilla.

Kanadassa hallitus kielsi maanantaista eteenpäin henkilökuntaansa käyttämästä Tiktokia virallisissa mobiililaitteissa tietoturvahuoliin vedoten laitteissa.

Tiktok on kiinalaisen teknologiayhtiö Bytedancen kehittämä sosiaalisen median palvelu.

Tiktokin tietoturva on herättänyt huolta etenkin länsimaissa, koska ei ole selvää, paljonko tietoa käyttäjistä päätyy yhtiölle ja mitä sillä tehdään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat